Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SVJETSKA PREMIJERA

Predstavljeno prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik, proizvođač je uspješna podravska tvrtka

Prvo hrvatsko komercijalno vozilo s pogonom na vodik, proizvod je uspješne podravske tvrtke. Svjetska premijera Rascovog, Lynx H2 5000 održana je minhenskom IFAT-u. Rad se o najvećem europskom sajmu komunalnih vozila. Tako su u tvrtki Rasco iz Kalinoivca nedaleko Đurđevca uspjeli proizvesti prvu kompaktna čistilica u svijetu koja koristi tehnologiju gorivih vodikovih ćelija. Ovaj proizvod je u potpunosti razvijena u Rascovu pogonu u Kalinovcu. Nova čistilica , kažu u tvrtki je tehnološki gledano, izrazito napredno u svjetskim razmjerima

– Još jednom smo dokazali da je Hrvatska više nego spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ovaj čistač je vrhunac naše 35-godišnje povijesti tvrtke i važan korak u ispunjenju naše misije smanjenja zagađenja i stvaranja zelenijih gradova. Zahvaljujući svojim naprednim performansama, LYNX H2 5000 otvara novo poglavlje u urbanom održavanju i nudi niz inovativnih prednosti, od udobne i prostrane kabine do visoke učinkovitosti, atraktivnog dizajna i operativne autonomije. Osim toga, čistač može ponijeti više od 10 kg vodika pod pritiskom do 700 bara, što je napredna tehnologija kakva se rijetko sreće čak i u automobilskoj industriji- objasnio je predsjednik Uprave Ivan Franičević, istaknuvši da se RASCO ističe kao jedna od najbrže rastućih kompanija. u tehnologiji urbanog čišćenja, jedinstveno pozicioniran kao jedini značajan igrač koji je prevladao lokalne granice u posljednjih 30 godina i napravio si ime na globalnoj sceni s ovom posebnom vrstom opreme.

Čistilica H2 5000 izuzetno je tehnološki složen proizvod

– Riječ je o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske. Sa 150 proizvedenih vozila u 2023. godini, Rasco se može nazvati najvećim proizvođačem u domaćoj automobilskoj industriji- priopćili su iz tvrtke.

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. 

FOTO RASCO

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati