Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Predstavljeno Spravišče: Centar Križevaca opet postaje velika pozornica

U tjednu smo još jednog izdanja najveće križevačke manifestacije Velikog spravišča. Pokraj već najavljenih koncerata Hari Mata Harija, Nine Badrić i Najboljih hrvatskih tamburaša, službeno otvorenje kreće tradicionalnom predstavom o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Predstava kreće u petak u 21 sat, a ove je godine ponovno režira redateljica Petra Radin. Danas su u Križevcima organizatori i glavni sponzori predstavili zaista sadržajan program Spravišča.

I dok su svake godine koncerti možda posjećeniji nego sama predstava, oko koje je i ova trodnevna kulturno-povijesna manifestacija i nastala, valja se prisjetiti i same legende koja je i pokretač svega. Naime, prema legendi iz 13. stoljeća stari su Kalničani spasili kralja Belu IV. pred najezdom Tatara, kojeg su sakrivenog unutar kalničkih zidina hranili šljivama. Kako ih je kralj zbog toga nagradio plemićkim titulama, ljubomorne stare Križevčane to je nagnalo da ih pogrdno nazivaju „šljivarima“ i od tada je počela zavada između njih i stanovnika Kalnika.

No, to se mijenja u trenutku kada se jedan mladić s Kalnika zaljubio u mladu Križevčanku. Njihovi su svatovi bili povod da se zavađeni mještani pomire i zajedno „nekaj sprave“ u znak pomirbe. Rezultat je bila velika fešta koja je trajala tri dana i na kojoj su se svi mještani veselili, jeli i pili.

Počevši od daleke 1968. godine, u tu je čast osmišljena kulturna manifestacija kao jedan veliki sajam, na kojem se pokraj brojnih obrta i zanata predstavljaju folklorne skupine, domaća jela i vina, izložbe, ali i sportska događanja. Od tada svake godine centar Križevaca postaje jedna velika pozornica s raznim programima za sve uzraste.  U subotu od 13 sati bit će prikaz svatova na kojima će se dijeliti tradicionalni pečeni vol, uz zdravice po Križevačkim štatutima, a navečer će se istog dana moći kušati najbolja domaća vina uz degustaciju čvaraka.

Za zadnji je dan manifestacije u pripremi štruklijada na kojoj će svoje vještine u pripremi štrukla predstaviti brojni mjesni odbori, odnosno gradske četvrti Križevaca, a svi će degustatori moći i glasati za najbolje štrukle. U pripremi je također i program za djecu, a nezaobilazan dio jest i KUFER festival koji se sastoji od žonglerskih i vatrenih showova, te nastupa DJ-eva Ivana Šimoneka, Roberta Radamanta, MSuna i Marija Kovača. Zatim, Križevačka udruga pivara i ove će godine nuditi najbolja craft piva u sklopu svog Pivišća, a bit će tu i vatrometa, izložbe oldtimera, pucanja iz povijesnog topa uz razna druga događanja.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MEĐIMURSKI PODUZETNIK ČEKA NOVI GUP

Garaže vile Lendvaj se uskoro ruše, zgrada i dalje na čekanju

brza intervencija đurđevačkih vatrogasaca

FOTO U Đurđevcu se zapalio automobil, gasili ga vatrogasci

obilježen dan općine Novigrad Podravski

Načelnik Brljek: Mnogo radimo, ali najvažniji su ljudi, prijateljstvo i zajedništvo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati