Predstavnice Ministarstva našim poduzetnicima i čelnicima govorile o uvođenju Eura

U županijskoj Gospodarskoj komori u Koprivnici održana je ovaj tjedan informativna radionica na temu „Uvođenje eura – aspekti ulaska u eurozonu“ na kojoj su bili predstavnici Županije, Europske komisije u Hrvatskoj, Europe Direct-a Koprivničko-križevačke županije, PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica i HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. Novosti su poduzetnicima, predstavnicima JLS-a i institucijama predstavile predstavnice Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Predstavnica Ministarstva financija, Amalija Jurin predstavila je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mirela Skočić govorila je o tome kako pripremiti poslovni subjekt za uvođenje eura.

Predstavljene su glavne odrednice zakonskih postupaka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj sadržane u krovnom Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, Etički kodeks i zašto bi se poslovni subjekti koji su u direktnom odnosu s potrošačem trebali priključiti toj inicijativi te koje su najvažnije aktivnosti i potrebne zakonske prilagodbe u postupku uvođenja eura za gospodarstvenike i tijela javne vlasti.

Predavačice su se osvrnule na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u razdoblju do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena, kao i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura. Poslovni subjekt dužan je tijekom trajanja razdoblja dvojnog iskazivanja, cijenu iskazivati na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način u euru i kuni.

Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima pozvani su pristupiti Etičkom kodeksu jer činom pristupanja svojim potrošačima jamče da će transparentno i pouzdano poslovati, a pristupanje je dobrovoljno i potpuno besplatno. Poslovni subjekti moći će zatražiti pristupanje Etičkom kodeksu online. Nakon prezentacije predavačice su odgovarale na pitanja zainteresiranih sudionika.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI