Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
INCIDENT U PITOMAČI

Pretukao ga, poderao kožnu jaknu, nazvao lopovom, sud kaže da nema povrede časti

Na Općinskom sudu u Virovitici vodio se parnični postupak u kojem je jedan muškarac s područja Pitomače od drugoga zahtijevao naknadu štete zbog događaja koji se zbio ispred jednog pitomačkog kafića još u studenom 2020. godine. Presudom je određeno da je Toni iz Pitomače svom sumještaninu Silviu dužan isplatiti 2100 eura na ime neimovinske i imovinske štete i to zato što ga je pretukao i potrgao mu kožnu jaknu. Kako je naveo Silvio, incident se dogodio 1. studenog 2020. godine oko 2 sata poslije ponoći u jednom kafiću u Pitomači. U namjeri da ga uvrijedi i ozlijedi, tvrdi Silvio, Toni mu je prišao i rekao da njegova majka krade novac i da su on i cijela njegova obitelj lopovi. Tu se Toni nije zaustavio, već je fizički nasrnuo na Silvia i počeo ga tući rukama i nogama. Oborio ga je na tlo i udarcima mu nanio tjelesne ozljede. Prilikom napada mu je uništio i novu kožnu jaknu, vrijednu oko stotinu eura, a zbog ovog napada Toni je već pravomoćno i prekršajno i kazneno osuđen.

Strah i fizički bolovi

Zbog pretrpljenog je straha Silvio potraživao odštetu od tisuću eura, a istu svotu tražio je i zbog pretrpljenih fizičkih bolova te zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva dok je stotinu eura tražio kao naknadu za materijalnu štetu zbog uništene kožne jakne.

– Udario me šakom u lijevo oko pri čemu sam pao na pod, a dok sam ležao, više puta me udario šakom u glavu i nogom u nogu. Prijatelj ga je maknuo s mene i nakon toga smo otišli nešto dalje. Dobio sam flašicu vode da si isperem usta od krvi i komadića zubi, a nakon toga je došla policijska patrola koja me pitala o događaju i želim li na hitnu. Bojao sam se proći gore pored njega jer me čekao s nekim svojim dečkima, a kasnije sam pozvao roditelje koji su me odvezli na hitnu – ispričao je Silvio i dodao da je nakon tog šokantnog događaja imao problema sa spavanjem.

– Nisam mogao spavati i budio sam se po noći. Bio sam tjeskoban i stalno sam se prisjećao tog događaja. Nisam ga mogao izbaciti iz glave jer sam osjećao sramotu budući da je moj prijatelj čuo sve što je napadač rekao o meni i mojim roditeljima – kazao je Silvio, a uvidom u sudske spise utvrđeno je kako je Toni prekršajno osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira na osobito drzak način dok je kazneno osuđen za kazneno djelo protiv časti i ugleda uvredom, a oslobođen za nanošenje tjelesnih ozljeda.

Dva od tri

Sud je na kraju procijenio kako je Toni ovim napadom Silviu zaista povrijedio pravo osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje te mu je za to dosuđena odšteta od dvije tisuće eura. No, 1000 eura naknade, traženih za duševne bolovi zbog povrede časti i ugleda, sud je odbacio pošto Silvio nije uspio dokazati da su mu povrijeđeni čast i ugled.

– Naknada nematerijalne štete za povredu ugleda i časti samo se iznimno priznaje i to onda kad je ta povreda iznimno teška, tako da je kod povrijeđenog opravdano mogla izazvati osobito intenzivnu duševnu bol. Naknada nematerijalne štete ni inače nije naknada u punom smislu te riječi, već samo mogući način da se djelomično umanje nastale posljedice. Sud smatra da je novčanu naknadu zbog povrede časti i ugleda potrebno ograničiti samo na takve iznimno jake napade, koji prema svom intenzitetu, trajanju i prilikama sredine uzrokuju jasnu manifestiranu povredu časti i ugleda čovjekove osobe, što u konkretnom slučaju nije – stoji u obrazloženju presude

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLIJEDI PRIJAVA ZAVODU ZA SOCIJALNI RAD

Djeca na romobilu izletjela pred auto, ozlijeđena su

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati