Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODRAVKA OBJAVILA REZULTATE POSLOVANJA ZA PRVO POLUGODIŠTE

Prihodi rasli, dobit ista kao i lani

Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 346,3 milijuna eura, što je 25,6 milijuna eura, odnosno osam posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 265,2 milijuna eura, što je rast od 11,2 milijuna ili 4,4 posto u odnosu na prvih pola godine u 2022. Značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 21,6 posto, odnosno 14,4 milijuna eura, ostvario je segment Farmaceutike, ostvarivši 81 milijun eura prihoda.

Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) u prvih je šest mjeseci ove godine dosegla 48,3 milijuna eura, 0,1 milijun eura manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Međutim, doprinos Prehrane u EBITDA-i Grupe je manji nego prošle godine jer je poslovanje prehrane i dalje pod snažnim utjecajem troškova sirovina, ambalaže i energenata. Naime, u segmentu Prehrane njihov je trošak porastao za 9,3 milijuna eura, što je 8,3 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 45,2 milijuna eura. U usporedbi s prvih šest mjeseci 2022., riječ je o porastu od 18,9 milijuna eura. Ovakav je rast, međutim, pod jednokratnim utjecajem poreznih olakšica u iznosu od 19,7 milijuna eura. Status korisnika potpore Podravka je dobila temeljem ulaganja u proširenje kapaciteta i povećanje konkurentnosti poslovanja kroz izgradnju novog LDC-a i opremanje tvornica u Koprivnici i Varaždinu.

Ukupnu poreznu olakšicu je potrebno iskazati u prvoj godini korištenja porezne olakšice. Kada isključimo učinke njezine primjene, normalizirana neto dobit Grupe u prvih šest mjeseci iznosila je 26 milijuna eura i viša je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla je za 65 posto i iznosila 13 milijuna eura, jednako koliko i Prehrana, kod koje je još uvijek vidljiv veliki negativni utjecaj rasta troškova sirovina pa je to pad dobiti od 27,9 posto.

Zadovoljna sam rezultatima u prvoj polovici godine, unatoč tome što je poslovanje Grupe i dalje izloženo snažnim rastu cijena energenata, sirovina i ambalaže, naročito u Prehrani. Unatoč određenom smirivanju tržišnih turbulencija te aktivnom pronalaženju najpovoljnijih uvjeta, realizirane cijene su i dalje značajno veće od onih koje smo plaćali u 2022. Zadovoljna sam i iskoracima u prodaji na našim inozemnim tržištima, osobito prvim rezultatima suradnje s Atlantic Grupom, ali i rezultatima restrukturiranja prodaje na tržištima Poljske i Njemačke koji će omogućiti veću profitabilnost prodaje u Poljskoj ali i veću prisutnost i profitabilnost na tržištu Njemačke. Istovremeno mi je izuzetno drago što smo ponovno uspjeli postići dogovor oko novog rasta plaća radnika. Povećanje plaća s 1. srpnja oko pet posto dio je naših kontinuiranih napora za poboljšanjem materijalnog položaja radnika, ali također stvara i čvrst temelj za uvođenje novog platnog sustava o čemu smo postigli dogovor sa sindikatima prije nekoliko dana – rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Podravka će od 1. prosinca uvesti pravedniji i moderniji sustav obračuna plaća koji će zamijeniti dosadašnji tarifni sustav koji datira još iz 1997. godine. Poslovi će se razvrstati u platne razrede prema stupnju složenosti radnih mjesta, a ne prema stručnoj spremi, a povećana je i osnovica za obračun svih dodataka na plaću.

Investicijski ciklus koji obuhvaća gradnju logističko-distributivnog centra u Koprivnici, pogona za preradu rajčica, nabavu novih strojeva i opreme  provodi se prema planu, pa su tijekom prvih šest mjeseci ove godine realizirane investicije od gotovo 29 milijuna eura. Pokrenuta je i realizacija investicije u drugu faze ulaganja u sunčane elektrane, čime će se solarnim panelima prekriti preostali krovovi u Koprivnici, Dugopolju i Varaždinu. Ove godine je nastavljeno je i restrukturiranje Žita u Ljubljani, što je rezultiralo i završetkom prve velike investicije u Pekari Vič, vrijedne oko pet milijuna eura.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

MISLI NA ZDRAVLJE

Najmoćniji prirodni antibiotik koji možete kupiti: Djeluje protuupalno, antibakterijski i potiče cirkulaciju krvi

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu

NASILJE U OBITELJI

Ujak nećaka opalio kolcem po glavi, ovaj uzvratio krošeom…


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati