Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Problem s resom na Šoderici: voda je plića nego prije, a vegetacija je brža od čistača

Brojni kupači, rekreativci, ali i drugi posjetitelji požalili su se na veliku razinu rese na popularnom vikend-odmorištu, jezeru Šoderica. Iako se ona, kako doznajemo, redovno čisti, vegetacija ove godine buja posebnom brzinom, i to takvom da je dežurna služba ne stigne čistiti. To nam je i potvrdio načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Članak je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Radi se i čisti skoro svakodnevno, osim nedjeljom. Problem predstavlja i to što je razina vode pala gotovo za metar u odnosu na prošlu godinu. No, resu čistimo, a posebnu pažnju i brigu vodimo oko najposjećenijih plaža – rekao je Sabolić.

Podsjetimo, prije dvije godine kupljen je čamac za košnju vodenog bilja, i to u vrijednosti od 473 tisuće kuna. Iako najavljivan kao rješenje budućih problema s vodenim biljem koje narušava izgled jezera, ali i predstavlja neugodnosti za kupače, niz faktora ove je godine utjecao na to da čamci ove godine nisu najefikasnije rješenje. Također, mnogim kupačima, ali i šetačima i rekreativcima upadljivi su i snopovi izvađene rese uz samu obalu, koji tamo znaju stajati i po nekoliko dana.

Čamac za košnju vodenog bilja, arhiva (snimio Nikola Wolf)

– Dosad smo odvezli tridesetak prikolica rese. Imamo strojeve koji to grabe i vade van, iako smo imali malih problema oko samog transporta. No to će se isto riješiti, samo treba strpljenja – poručuje Sabolić.

Pritom valja istaknuti kako pod Općinu Legrad spada tek dio jezera, tako da čišćenje rese od sredine jezera na drugu stranu od vikend-naselja ni nije odgovornost Općine Legrad, podsjeća Sabolić.

Pokraj čamca, podvodnom se košnjom bave i ronioci Ronilačkog kluba Šoderica, koji pripremaju stazu za natjecanje koje organiziraju idući vikend, 9. i 10. srpnja, a resa im predstavlja popriličan problem.

Gotovo svakodnevni prizori

– Svake godine kosimo podvodni prostor ispred kluba. Kosimo srpovima i izvlačimo van. Staza za ronjenje ustvari nije problem, to ćemo počistiti i pripremiti mi sami. Problem s resom je tu gdje je plitka voda, do tri ili četiri metara, dok tamo dalje gdje je veća dubina resa ne predstavlja problem, barem što se tiče ronilačkih aktivnosti – rekao nam je tajnik Ronilačkog kluba Božidar Flis, pojasnivši kako je ipak najvažnije da se njihovi natjecatelji ne guraju kroz resu.

Foto: Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

rezultati poslovanja za 2023. godinu

Podravka ostvarila rekordnu dobit. Martina Dalić: Plaće radnika u tri su godine rasle za 52 posto

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati