Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Problemi s kukovima kod nekih počinju u mladosti  – ne zanemarite bol u preponama

Bolnu preponu shvatite ozbiljno! Termin prepona nedovoljno je precizan u smislu lokalizacije bolova, a posebice u otkrivanju samog uzroka boli. Bolna prepona može značiti bolan donji dio trbuha, bolan kuk, bolnu međicu, prenesenu bol iz male zdjelice ili kralježnice. U ortopedskom smislu, bolna prepona prvenstveno znači bolnost koja se prenosi iz kuka i zahtijeva maksimalan oprez!

Kako biste se cijeli život kretali, slobodno i bez bolova, zglobovi moraju ostati zdravi. Jedan od zglobova u ljudskom tijelu koji je najviše opterećen i koji najčešće propada je kuk. Nekoliko je osnovnih razloga propadanja kuka, a nedovoljno poznat i iznimno važan mehanizam oštećivanja kuka je mehanizam femoroacetabularnog sraza, femoroacetabularni impingement – FAI.

Unazad više od desetljeća značajno je napredovalo razumijevanje patomehanizama oštećivanja kuka. Od ranije je poznat mehanizam statičkog oštećenja kuka u razvojnom poremećaju kuka – RPK (svako dojenče mora proći ultrazvučni probir između 4. i 8. tjedna života), poznato je da ozljede i neke bolesti mogu dovesti do oštećenja kuka, a mehanizam kojemu danas pridajemo posebnu važnost je dinamičko oštećenje kuka ili FAI. O njemu se počinje ozbiljnije pisati u radovima švicarskog ortopeda prof. Reinhold Ganza 2003.g. Svaki je zglob u idealnim uvjetima „konstruiran“ da traje doživotno. Kada govorimo o kuku, zglob se sastoji od dva sferična zglobna tijela od kojih je jedno konkavno, drugo konveksno, a koja se od intrauterinog razdoblja razvijaju sukladno jedno drugome.

Kod blagih promjena u formiranju zglobnih tijela, koja su do nedavno smatrana normalnima, zbog minimalnih odstupanja u sukladnosti konveksnog i konkavnog zglobnog tijela, prilikom gibanja zgloba dolazi do postepenog oštećivanja kuka. Pojednostavljeno, ako u zglobu kuka postoji neravnina, izbočina ili nesukladnost, ona mehanički troši zglob. Razgovaramo li s osobom kojoj je ugrađen umjetni kuk, vrlo će nam često kazati da su prve smetnje počele još u mladosti s bolovima u preponi. Još negdje između 20. i 30. godine! Tada je upravo i idealno vrijeme liječenja takvih promjena tj. prije no što su nastale značajnije ozljede hrskavice. Cijeli bi život kretanje zglobova moralo biti nesmetano, slobodno, bezbolno i u punom opsegu. Ako postoji i blaga promjena u obliku zgloba od idealne, ona priječi slobodno kretanje zgloba, dovodi do sraza zglobnih tijela natkoljenice i zdjelice (FAI), progresivnog oštećenja hrskavice i ubrzanog starenja zgloba.

Važno je da je danas moguće liječiti takva stanja u kuku te zaustaviti daljnje oštećivanje kuka. Liječenje je operativno artroskopijom kuka: operater ulazi u kuk pomoću kamere kroz kožne rezove veličine pet mm i poput kipara, sitnim brusilicama preoblikuje kuk (cam i pincer) u oblik što bliži idealnom. Ako je moguće, a najčešće i jest moguće, labrum se čuva te se posebnim sidrima rekonstruira i vraća na svoju poziciju. Težnja je sačuvati što anatomskije uvjete u kuku. Težimo anatomskom, idealnom, zdravom, prirodnom, i dalje promatramo, bilježimo, analiziramo – trudimo se svakako oponašati prirodu jer je tisućljetnom selekcijom ona odabrala što je za nas najbolje, ističe ortoped Ivan Rakovac. (pl)  

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO PLAVIŠINAC I SRDINAC

FOTO Tuča uništila voćnjake, vinograde i vrtove, štete i na kućama i autima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati