Prodavači, konobari i kuhari i dalje najtraženiji

Krajem travnja na području Koprivničko-križevačke županije bilo je 1840 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na ožujak manje za 31 osobu. Kad se gleda isti mjesec protekle godine, onda imamo 276 nezaposlenih osoba manje. Očekuje se kako će se ove brojke smanjivati i u narednim mjesecima s obzirom na početak sezone u turizmu i prerađivačkoj industriji. Čini se kako su poslodavci dobar dio sezonaca ipak uspjeli dobiti protekli mjesec jer je na Zavodu bilo 420 potreba za radnicima, za četvrtinu manje nego u ožujku. No, ipak više za 13,5 posto nego u travnju lanjske godine.

Najviše se traže radnici u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i na malo te građevinarstvu. I dalje su najtraženija zanimanja prodavač ili prodavačica (35 osoba), vrtlarski radnik ili vrtlarska radnica za jednostavne vrtlarske i hortikulturne radove (26 osoba), konobar ili konobarica (19 osoba), radnik ili radnica na proizvodnoj liniji (18 osoba), berač ili beračica poljoprivrednih proizvoda (15 osoba), rukovatelj ili rukovateljica građevinskim strojevima (11 osoba), kuhar ili kuharica (10 osoba), radnik ili radnica u niskogradnji (8 osoba).

Inače, tijekom travnja novčanu su naknadu koristile 483 nezaposlene osobe, što je 26,3 posto ukupnog broja evidentiranih nezaposlenih osoba. Dobra je vijest za državnu blagajnu što je to za 33 korisnika manje nego u ožujku. Najveći broj korisnika prema razini obrazovanja čine osobe sa završenom srednjom školom u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike (32,7 posto). S obzirom na potražnju za radnicima i činjenicu da na Zavodu ima dovoljno traženog profila osoba, i broj nezaposlenih trebao bi biti mnogo manji.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI