Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Dobar dio vikendaša i dalje ne mora plaćati porez na svoje kuće za odmor

Provjerili smo gdje se u Podravini i Prigorju naplaćuje porez na vikendice i koliko iznosi nakon izmjena zakona

Kuće za odmor, vikendice i kleti za mnoge su omiljeno mjesto za bijeg od ponekad surove svakodnevice. Nakon napornog radnog tjedna nema ljepšega, nego utočište vikendom potražiti u kleti, opustiti se u hladu brajde i uz domaći gemišt barem nakratko zaboraviti na brige. No, kuće za odmor mogu se oporezivati, a izmjenama zakona ove je godine povećan gornji limit visine poreza na vikendice. Porez na kuće za odmor prihod je jedinica lokalne samouprave i one same propisuju porez u rasponu od 0,6 do 5 eura po kvadratnom metru korisne površine, a tog se prihoda mogu i odreći i jednostavno ne naplaćivati ovaj porez.

Na taj se način općinama i gradovima omogućilo da opterećenje poreznih davanja s oporezivanja dohotka djelomično prebace na oporezivanja kuća za odmor, a polovica jedinica lokalne samouprave u Podravini i Prigorju odlučilo je da i dalje neće uvoditi ovaj porez. Porez na vikendice i dalje se ne plaća u gradovima Koprivnici i Đurđevcu te u brojnim općinama, a prema podacima Porezne uprave, tek je 13 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj smanjilo ovaj porez, 303 ih nije mijenjalo, a 240 ih je povećalo.

Prihod 1400 eura

Velika većina jedinica lokalne samouprave u kojima se naplaćuje porez na kuće za odmor je u turistički orijentiranim krajevima, uz Jadransko more, Zagrebu i okolici, a najveći porez na kuće za odmor u Podravini i Prigorju ima Općina Drnje. Ondje se kvadratni metar korisne površine vikendice i dalje, prema podacima Porezne uprave, naplaćuje 2 eura po kvadratnom metru, no ne može se baš reći da to Općini Drnje donosi posebne prihode.

– Općinsko vijeće Općine Drnje donijelo je odluku o općinskim porezima u kolovozu 2018. godine gdje se propisuje visina poreza u iznosu 15 kn/m2 korisne površine kuće za odmor ili 1,99 eura po fiksnom tečaju konverzije. Nije bilo potrebe da se donosi nova odluka, a na području Općine Drnje ima 40 prijavljenih kuća za odmor. Prihod od poreza na kuće za odmor u proračunu općine u 2023. godini iznosio je ukupno 1.400,77 eura – istaknuo je načelnik Općine Drnje Petar Dombaj.

Visinu poreza na kuće za odmor mijenjalo je tek nekoliko jedinica lokalne samouprave u Podravini i Prigorju. Općina Molve je taj porez podigla s 1,33 na 1,5 eura po kvadratu, dijelom zasigurno i kako bi se nadoknadio manjak koji je nastao smanjivanjem stope poreza na dohodak na 15 i 25 posto. U Ludbregu se porez na kuće za odmor do sada plaćao fiksno 1,33 eura po kvadratu, a od ove godine 1,33 ili 1,66 eura, ovisno o kvadraturi vikendice. Jedina općina koja je od ove godine odlučila uvesti ovaj porez je Općina Hlebine. Ondje se porez na kuće za odmor do sada nije naplaćivao, sada iznosi 1 euro po kvadratnom metru korisne površine, a od ove općine do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanje koliko planiraju uprihoditi po tom pitanju te koliko uopće ondje ima registriranih vikendica.

289 vikendica

Jedini grad u Koprivničko–križevačkoj županiji koji naplaćuje porez na vikendice su Križevci. Ondje porez na kuće za odmor iznosi 1,33 eura po kvadratu i visina poreza se nije mijenjala, a Grad Križevci je u prošloj godini po toj stavci ostvario prihod od 7.782,73 eura.

– Na području Grada Križevci ukupan broj aktivnih objekata je 289 – izvijestili su nas iz ureda gradonačelnika, a iz svega je očito da prihodi od poreza na kuće za odmor predstavljaju minimalni izvor prihodima jedinicama lokalne samouprave na području Podravine i Prigorja. Za razliku od turistički puno atraktivnijih područja na moru, gdje ovi prihodi mogu biti značajni pa je tako recimo Dubrovnik lani uprihodio 100 tisuća eura, a ove godine planirani prihod iznosi 400 tisuća eura.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati