Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ludbreg je, kako smo već pisali, uz Novi Marof jedini grad u Varaždinskoj županiji, ali i cijeloj Podravini i Prigorju, koji je ostao bez projekta aglomeracije. Novost je da je taj projekt ušao na listu koja mu omogućuje realnu šansu da bude financiran, ali da su stvari gotove i da je realizacija sigurna, daleko od toga. Ministarstvo gospodarstva ranije ove godine objavilo je dokument naziva Prioritizacijski poziv na dostavu projektnih prijedloga za projekte aglomeracije. Naime, tamo je osigurano 334 milijuna eura za projekte koji udovoljavaju uvjetima koji su spomenuti u dokumentu. Varaždinski Varkom prijavio je projekt Aglomeracije Ludbreg, a prošlog je tjedna isto tijelo objavilo listu 15 projekata koji udovoljavaju formalnim uvjetima.

No, ludbreški projekt nalazi se na 12. mjestu od 15 prijavljenih projekata, što dovodi u pitanje hoće li on doći na red za financiranje preko ovog programa, koji je trenutačno jedina opcija kako bi se projekt, koji je prevažan za cijeli ludbreški kraj, realizirao. Kao što je navedeno u samom tekstu poziva, onim projektima koji su prioritizacijskim postupkom ostvarili najviše bodova redoslijedom bodovne prioritetnosti omogućit će se prijava za sufinanciranje projektnog prijedloga kroz postupak izravne dodjele bespovratnih sredstava do iscrpljenja financijske omotnice, koja ukupno iznosi 334 milijuna eura bespovratnih sredstava.

– Zadovoljenje prioritizacijskih kriterija te sam poziv na prijavu za sufinanciranje projektnog prijedloga kroz postupak izravne dodjele bespovratnih sredstava ne podrazumijeva odobrenje projekta. U tu će svrhu biti pripremljene Upute za prijavitelje, u kojima će biti propisani uvjeti koji će morati biti zadovoljeni kako bi projekt bio prihvatljiv za sufinanciranje bespovratnim sredstvima. Samo projekti koji zadovolje sve propisane kriterije moći će biti odabrani za financiranje – naveli su iz Ministarstva gospodarstva na naš upit te dodali da će se postupak prioritizacije ponavljati ovisno o raspoloživim sredstvima u narednom razdoblju.

Na Poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za dostavu projektnih prijedloga, Varkom je 15. ožujka ove godine prijavio dva projektna prijedloga; Aglomeracije Novi Marof i Ludbreg, dok je samo potonji dobio zeleno svjetlo.

– U Varkomu se već na veliko radi na pripremi preostale dokumentacije kako bi bili spremni kad dobijemo poziv za prijavu sufinanciranja projektnog prijedloga kroz postupak izravne dodjele bespovratnih sredstava. Pozivi za prijavu slat će se do iscrpljenja financijske omotnice. Sam ulazak na tu listu značajan je uspjeh, ali to je tek prvi korak. Ipak, smatramo da su izgledi da se projekt ovaj put odobri realni. U ovom trenutku sve osim prijave na PKK nije opcija – naveo je Bruno Ister, direktor Varkoma.

Još je jedan razlog zašto je od iznimne važnosti da se ovaj projekt sad i realizira. Naime, građevinske dozvole za ovaj projekt su izdane još 2019. godine i njihova je valjanost već jednom produžena. Tri su građevinske dozvole, od kojih dvije vrijede do rujna 2025., a jedna do siječnja 2026. godine, i do tad bi trebali započeti radovi. U suprotnom bi situacija bila vrlo zabrinjavajuća te dolazi do opasnosti da vrijedna dokumentacija propadne, što bi projekt vratilo natrag na početnu točku, a o tome bolje ni ne razmišljati. Usput budi rečeno, Varkom je nedavno završio projekt obnove instalacija u Ulici Augusta Šenoe, crnoj točki vodovoda u Ludbregu gdje su se zbog dotrajalosti cijevi svako malo događala pucanja cijevi.

U navedenoj ulici završena je rekonstrukcija dotrajalog vodoopskrbnog sustava, koji čine 460 metara cjevovoda, vodovodni priključci, hidrantska mreža i naravno sanacija prometnica. Vrijednost radova iznosila je 145.000 eura. Podsjetimo, projekt Aglomeracije Ludbreg, osim svih naselja u Ludbregu i osim Segovine, obuhvaća i općine Sveti Đurđ i Martijanec. Vodovodna mreža izgradit će se tamo gdje je još nema, ali i cjeloviti sustav odvodnje koji će biti spojen na pročistač otpadnih voda, čija je izgradnja isto tako u planu. Predviđena vrijednost projekta je 63 milijuna eura, a ta će brojka sad vjerojatno biti i nešto veća.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

veselo je na travnjaku i okolo njega

FOTO Rečani slave 50 godina kluba, za iduću sezonu najavili pohod prema vrhu ljestvice

DERGEZ TRGOVINE ORGANIZIRALE DERGEZ OBITELJSKI DAN

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji na Karauli uživali u bogatim zabavnim sadržajima

DANI ZAHVALE I ZAJEDNIŠTVA

FOTO Druženjem pomogli potrebitim učenicima i studentima

KONFLIKT U PRIGORJU

Na susjedi slomio drveni kolac jer je pošpricala njegove jabuke. Mora joj platiti 7.000 eura odštete

IZ KRIŽEVACA OTIŠLI GLAVNI NAPADAČ I TRENER

Mladen otišao na Island, Radnik na klupu doveo jako ime s kojim će i dalje pucati visoko


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati