Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Ministarstvo odobrilo 20 tisuća eura za rekonstrukciju objekta

Radit će se nova fasada, postavljati nova stolarija, a stiže i nova oprema

Knjižnicu i čitaonicu Pitomača uskoro očekuje temeljita obnova, a za taj je projekt putem natječaja Ministarstva kulture i medija osigurano 20 tisuća eura. Posljednje veliko preuređenje pitomačka knjižnica imala je prije više od dvadeset godina, kada je i preselila na sadašnju lokaciju na Trgu kralja Tomislava, a sada je opet čeka velika rekonstrukcija.

– Aktivnosti koje će se realizirati kroz projekt su toplinska izolacija vanjskog zida, zamjena vanjske stolarije, oprema unutrašnjosti novim knjižnim regalima, izložbenim panoima i pokretnim ljestvama s platformom. Toplinska izolacija vanjskog zida odradit će se s fasadnim stiroporom klase EPS 70, debljine 15 cm. Postojeća vanjska stolarija zamijenit će se sa staklenim stijenama sa 6 komornim profilima s tri brtve ojačane aluminijskom jezgrom – otkrio je voditelj Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Pitomača Marinko Barčan, ujedno i vršitelj dužnosti ravnatelja knjižnice i čitaonice pošto se ni na posljednji raspisani natječaj za ravnatelja nije javio nitko od interesenata.

Potpis ugovora

– Uskoro slijedi potpis ugovora, a nakon toga nas čeka provedba nabave i izvođenje radova. Projekt će se realizirati u periodu od osam mjeseci od dana potpisa ugovora. Očekivani rezultati realizacije programa su smanjenje troškova poslovanja knjižnice i čitaonice zbog osiguranja energetske učinkovitosti, povećanje dostupnosti knjižnog fonda zbog dodatnih polica te osiguranje ugodnijeg prostora za korisnike. Knjižnica i čitaonica je jedina javna knjižnica na području općine Pitomača, ali i okolnih jedinica lokalne samouprave, stoga je realizacija projekta značajna za razvoj kulturnog života na ovome slabije razvijenom ruralnom području – istaknuo je Barčan i dodao da će na kraju investicija sigurno biti veća od iznosa sredstava koje je odobrilo Ministarstvo, a ostatak će sufinancirati osnivač odnosno Općina Pitomača. U proračunu općine je tako za djelatnost knjižnice i čitaonice predviđeno ukupno 95.600 eura, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, a za tridesetak tisuća eura više od plana za sljedeće dvije godine kada je eura za knjižnicu predviđeno 62.700. Pozicija za knjižnicu je ove godine tolika upravo zbog planiranih radova rekonstrukcije. Inače, Knjižnica i čitaonica Pitomača danas ima više od 600 aktivnih članova, a na više od 200 kvadratnih metara prostora, ondje se može pronaći i 23 tisuće naslova knjiga, slikovnica i ostalih sadržaja.

Krimići i ljubići

– Tijekom godine imamo organizirane brojne aktivnosti i sadržaje, od pjesničkih večeri, predstavljanja knjiga, izložbi i ostalog. Sudjelujemo u svim važnim općinskim manifestacijama, a sretni smo što je knjižnica omiljeno okupljalište svih generacija stanovnika Pitomače. Samo prošle godine smo imali 36 raznih aktivnosti ili prosječno tri u mjesecu, a najviše veseli što su svi naši sadržaji jako dobro posjećeni i prihvaćeni – istaknula je Irena Gavrančić, djelatnica Knjižnice i čitaonice Pitomača i otkrila da su podjednako popularni gotovo svi književni žanrovi.

– Kao i vjerojatno svugdje, žene više vole čitati ljubiće, a muškarci krimiće. Iznimno popularni su i znanstveno-fantastični romani, posebno među mladima. Trudimo se što je moguće prije nabavljati nove naslove i pratiti trendove na domaćoj i svjetskoj književnoj sceni – zaključila je Gavrančić. (sg)

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Križevcima

FOTO Maturanti se iz prve ruke uvjerili što mogu očekivati ako se odluče za ovaj studij

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati