Raste otkupna cijena mlijeka: “Niti blizu koliko nam raste cijena plavog dizela!”

Najveći hrvatski otkupljivač mlijeka Dukat nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka. Tako će od 1. kolovoza za dodatnih 15 lipa povećati cijenu litre mlijeka predane u otkup što će, uz prethodnih pet povećanja od početka godine, ukupno činiti povećanje od 80 lipa po litri.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– U odnosu na kolovoz prethodne godine Dukat je svojim kooperantima povećao otkupnu cijenu mlijeka za 35 posto, čime im nastoji  dijelom kompenzirati rast ulaznih troškova. Prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače – navode u Dukatu.

Ulaganjem u otkupnu cijenu mlijeka, koje od početka godine iznosi 115 milijuna kuna, dodaju, nastoje svojim kooperantima kompenzirati strelovit rast ulaznih troškova i cijena energenata.

– Važno je pritom naglasiti kako prerađivačka industrija ne može samostalno i bez participacije države sanirati probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je danas na koljenima – ističu u Dukatu.

Bez obzira na peto povećanje u ovoj godini farmeri i dalje ne mogu biti zadovoljni otkupnom cijenom. Josip Blažeković, mladi poljoprivrednik iz Gole, kooperant Dukata koji ima 30 muznih krava i dnevno proizvodi 600 litara mlijeka, kaže kako rast otkupne cijene mlijeka nije ni blizu rastu troškova.

– Dovoljno je samo pogledati koliko raste cijena plavog dizela. Ona je višestruko porasla u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka, a gdje su tu još troškovi repromaterijala koji također poskupljuje na tjednoj bazi kao plavi dizel – kaže Josip Blažeković.

Nije ni čudo, dodaje on, da su se i u Prekodravlju, koje godinama nije bilježilo pad u stočarskoj i mljekarskoj proizvodnji, počele prazniti štale. Proizvodnja mlijeka, kao i teladi za tov, ne nudi profitabilnost.

– Za prošli mjesec za litru mlijeka dobio sam 3,31 kunu. Novim rastom od 15 lipa cijena će biti oko 3,5 kune, što smo priželjkivali prije godinu dana kad nije bilo toliko rasta cijena plavog dizela i repromaterijala. S ovakvim stanjem na tržištu mi bismo za mlijeko morali dobivati najmanje četiri kune da bismo poslovali s pozitivnom nulom. Cijene divljaju iz dana u dan pa ni mi više ne možemo reći koja bi to zapravo otkupna cijena za nas bila idealna – kaže Josip Blažeković.

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za 28,8 posto, sa 602 milijuna kilograma u 2012. godini na 429 milijuna kilograma u 2021. godini. Ako se uzmu u obzir da se potrebe Hrvatske za mlijekom kreću oko 950 milijuna kilograma godišnje, dolazi se do alarmantnog podatka kako domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba i da smo kao država prehrambeno ovisni o uvozu ključnih prehrambenih proizvoda.

– Bez intervencije države proizvodnja mlijeka i dalje će padati i Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi se uključiti u rješavanju te problematike. Za nas u Prekodravlju do ove godine bilo je nezamislivo prodavati krave, a sad skoro da i nema dana da se stočni fond i kod nas ne smanjuje – zaključio je Josip Blažeković.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI