Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ratari na koljenima: Otkupna cijena veća je za 80, a troškovi viši za čak 300 posto!

Podravka je prošli tjedan objavila otkupne cijene pšenice, a žetva te žitarice trenutno je na vrhuncu.  Otkupne cijene pšenice kod koprivničkog diva (ostali otkupljivači ponudili su identične cijene, op.a.) 80-ak su posto više negoli prošle godine, ali ratari su izrazili svoje nezadovoljstvo. Naime, kako nam kažu, unatoč povećanju cijene, i to značajnom, troškovi repomaterijala, goriva i sličnih  neophodnih stvari povećani su značajno više od otkupne cijene pšenice.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ratari kažu i da su oni jednih od najpogođenijih u poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj krizi koja je pogodila globalno gospodarstvo. Otkupne cijene žita na svjetskim i europskim tržištima trenutačno su u stanju kaosa. Cijene se mijenjaju iz dana u dan. Dio Europe zbog suše očekuje manje prinose, Kanada i Rusija prijavile su rekordnu žetvu. Nepoznanica je koliko će biti moguće izvoziti pšenice iz Ukrajine, koja je jedna od najvažnijih svjetskih proizvođača pšenice. Sve to dovelo je do velikih fluktuacija cijene. Tako je trenutačno nemoguće predvidjeti kakva će biti cijena u skoro vrijeme. Upravo zbog toga veliki otkupljivači moraju procijeniti stanje i ponuditi cijenu koja ih kasnije ne izlaže velikom riziku. 

Obitelj Stančec iz Antolovca, naselja u općini Legrad, sa žetvom je započela prošlog tjedna, točnije prošle srijede, i to na oranici nadomak njihove kuće. Kako su nam rekli, bila je to pokusna žetva, a očekivani prinos, kako kažu, ove sezone ne bi trebao biti loš.

– Urod će biti solidan, to već vidimo, a konačni rezultat, kada se pomnoži s cijenom, bit će upitan – rekao nam je ukratko Dubravko Stančec, koji je kod kuće glavni po pitanju održavanja poljoprivrednog gospodarstva. Dubravko doduše, u tome nije sam. Na pomoći su mu otac Vladimir, ali i sin Kristijan.

– Otkupna cijena je drugačija, ali je i drugačija cijena troškova, koji su nekoliko puta veći nego prošle godine. Nafta je skuplja 320 posto, dok je cijena pšenice za 80 posto veća – govori nam Dubravko, podsjetivši kako se od poljoprivrede nekad prije moglo lijepo živjeti, zaključivši kako su ta vremena daleko iza nas.

– S obrađivanjem iste količine zemlje i s pet krava, koliko smo ih kod kuće nekad imali, mene su i moju sestru uspjeli školovati na fakultetu u Zagrebu. Sada je čak više zemlje, a da ne idem na svoj redovni posao, ne znam koliko bih imao, vjerojatno malo – pojašnjava Dubravko, koji inače radi u osnovnoj školi u Rasinji kao nastavnik informatike.

Iako sin Kristijan rado pomaže kod kuće, kako kaže, ne vidi se u poljoprivredi. Djed Vladimir pak, iako u mirovini, ne miruje. Pokraj poljoprivrede na polju, rado odlazi i u vinograd.

Stančeci koriste sjeme domaćeg proizvođača, iz kojeg su kod prve žetve bili pri prvom vaganju. Pokusna žetva, iako nije reprezentativna, ipak daje neke naznake u kojem bi smjeru konačni rezultati mogli ići. Izvodila su se prva vaganja koja su pokazala solidne rezultate. Pokraj žetve obitelji Stančec, i druge rane pokusne žetve pokazale su solidne rezultate, rekli su nam iz BC Instituta:

– Prva vaganja ove godine kreću se od 8 i pol do 11 tona, što je stvarno savršeno. No, oni se često pokažu preoptimističnima, kasnije žetve im smanje prosjek. No, svakako sve zajedno djeluje obećavajuće za ovu sezonu – potvrdili su nam iz zagrebačke tvrtke koja se bavi oplemenjivanjem sjemena.

Otkupne cijene pšenice (Podravka)

•          Premium klasa                    2,24 kn/kg

•          Prva klasa                            od 2,16 do 2,23 kn/kg

•          Druga klasa                         od 2,08 do 2,15 kn/kg

•          Treća klasa                           od 2,01 do 2,07 kn/kg

•          Četvrta klasa                        2,00 kn/kg

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati