Ratari privode kraju žetvu: Prinosi su zbog blaze zime i suše manji za četvrtinu

Ratari diljem Podravine i Prigorja privode kraju žetvu uljane repice. Iako će po kvaliteti sezona biti solidna, većina ratara neće biti zadovoljna prinosima. Jedan od njih je i Slavko Puhar iz Đelekovca koji uljanu repicu uzgaja na 30 hektara.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prinosi su zbog blage zime i sušnog proljeća u prosjeku manji za 25 posto. Ima parcela na kojima je urod bio mizeran, a ima onih na kojima je bio idealan. Kad se sve to zbroji u prosjeku ću dobiti oko tri tone po hektaru, dok sam u boljim sezonama imao minimalno četiri tone po hektaru – priča nam Slavko Puhar.

Odmah na početku proljeća, dodaje on, ratari su bili svjesni da ova sezona neće biti idealna za uljanu repicu. Puno kraće je cvjetala, a kako u proljeće nije bilo pravih kiša, kao ni zimi obilnijeg snijega, klimatski poremećaji ostavili su traga i na urod.

-S obzirom na tuče koje smo imali krajem svibnja, na kraju je dobro da smo uopće imali žetvu. Naravno da bismo svi bili puno sretniji da se dogodila još jedna idealna sezona, pogotovo zbog činjenice da će, kako sad stvari stoje, zbog suše podbaciti i kukuruz – kaže Slavko Puhar.

Trenutno se otkupna cijena kreće oko 4,7 kuna po kilogramu, dok je lani iznosila 2,5 kuna. Time ratari mogu pokriti rast troškova repromaterijala, a najbolje će profitirati, kaže Slavko, oni koji su dogovorili otkup prije mjesec dan kad je cijena bila 6,5 kuna. No, takvih je ratara vrlo malo jer je većina očekivala da će cijena još rasti pa se nitko nije htio s otkupom „zacementirati“ mjesec dana prije žetve.

– Skoro svi smo mislili da će cijene još rasti jer se rat u Ukrajini ne smiruje, ali smo se očito prevarili. Otkupne cijene mijenjaju se na dnevno bazi, no manje-više kreću se oko 4,7 kuna. Ako ništa drugo, barem ćemo s uljanom repicom biti na pozitivnoj nuli – zaključio je Slavko Puhar.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI