Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ratari privode kraju žetvu: Prinosi su zbog blaze zime i suše manji za četvrtinu

Ratari diljem Podravine i Prigorja privode kraju žetvu uljane repice. Iako će po kvaliteti sezona biti solidna, većina ratara neće biti zadovoljna prinosima. Jedan od njih je i Slavko Puhar iz Đelekovca koji uljanu repicu uzgaja na 30 hektara.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prinosi su zbog blage zime i sušnog proljeća u prosjeku manji za 25 posto. Ima parcela na kojima je urod bio mizeran, a ima onih na kojima je bio idealan. Kad se sve to zbroji u prosjeku ću dobiti oko tri tone po hektaru, dok sam u boljim sezonama imao minimalno četiri tone po hektaru – priča nam Slavko Puhar.

Odmah na početku proljeća, dodaje on, ratari su bili svjesni da ova sezona neće biti idealna za uljanu repicu. Puno kraće je cvjetala, a kako u proljeće nije bilo pravih kiša, kao ni zimi obilnijeg snijega, klimatski poremećaji ostavili su traga i na urod.

-S obzirom na tuče koje smo imali krajem svibnja, na kraju je dobro da smo uopće imali žetvu. Naravno da bismo svi bili puno sretniji da se dogodila još jedna idealna sezona, pogotovo zbog činjenice da će, kako sad stvari stoje, zbog suše podbaciti i kukuruz – kaže Slavko Puhar.

Trenutno se otkupna cijena kreće oko 4,7 kuna po kilogramu, dok je lani iznosila 2,5 kuna. Time ratari mogu pokriti rast troškova repromaterijala, a najbolje će profitirati, kaže Slavko, oni koji su dogovorili otkup prije mjesec dan kad je cijena bila 6,5 kuna. No, takvih je ratara vrlo malo jer je većina očekivala da će cijena još rasti pa se nitko nije htio s otkupom „zacementirati“ mjesec dana prije žetve.

– Skoro svi smo mislili da će cijene još rasti jer se rat u Ukrajini ne smiruje, ali smo se očito prevarili. Otkupne cijene mijenjaju se na dnevno bazi, no manje-više kreću se oko 4,7 kuna. Ako ništa drugo, barem ćemo s uljanom repicom biti na pozitivnoj nuli – zaključio je Slavko Puhar.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pola godine nakon poplava, stvari se ne miču s mrtve točke

Općinama isplaćena milostinja, poljoprivrednicima skoro ništa. Nasip će biti gotov za 10 godina

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati