Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ravnateljica poručila da je vrijeme jeftinih vrtića prošlo

Vrtić diže cijenu za više od 30 posto, gradonačelnik Jakšić najavio sastanak

Neugodno iznenađenje ovih je dana dočekalo roditelje čiji mališani polaze privatni Dječji vrtić Igra ili, pak, područni objekt Smiješak koji se nalazi u Starogradskoj ulici. Naime, ravnateljica Gabrijela Golub priopćila im je novu ekonomsku cijenu koja će se primjenjivati od 1. ožujka, a iznosit će 300 eura mjesečno po upisanom djetetu. Trenutna cijena u Igri je 245 eura, u Smiješku 259 eura, a kad od nove cijene oduzmemo dio koji sufinancira Grad, ispada da će roditelji plaćati 36 posto veću cijenu.

– Razlozi promjene cijene su inflacija roba i usluga, nužnost povećanja primitaka zaposlenika te stabilnost i održivost cjelokupnog poslovanja. Držimo da je postojeći iznos mjesečne ekonomske cijene objektivno nerealan, a u prilog potrebe za promjenom cijene skrećemo pažnju i na prosječnu mjesečnu cijenu smještaja po djetetu, koju je utvrdila Vlada RH Odlukom o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za aktualnu pedagošku godinu, a koja na razini RH iznosi 294 eura, dok na području Koprivnice iznosi 313 eura – obrazložila je ravnateljica Gabrijela Golub.

Nisu više mogli čekati

Kaže kako je u ovom poslu gotovo četiri desetljeća i da ništa ne radi na pamet, već s razlogom. Dodala je da njezine objekte u Koprivnici trenutno pohađa 235 mališana o kojima brine 31 djelatnik, a cijena za roditelje zadnji je put rasla prije dvije godine.

– Problem je što se naše cijene ne usklađuju svake godine s troškovima i potrebama, već svakih nekoliko godina i onda to ispadne tako kako je. Vrijeme jeftinih vrtića je prošlo i to svima mora biti jasno, baš kao i činjenica da se mi financiramo iz uplata roditelja i dotacija Grada, a nitko ne pita koliko su nam samo troškovi prehrane porasli. Građanima je sve uvijek puno, meni je to jasno, ali mi jednostavno više nismo mogli čekati – pojasnila je i dodala da su sa svime upoznati u Gradu Koprivnici.

– Pravovremeno smo ih obavijestili o svemu i ako Grad nastavi sufinancirati novu cijenu u postojećem iznosu od 146 eura mjesečno po djetetu, krajnja cijena roditeljima iznosila bi 136 eura, što bi u pogledu matičnog objekta predstavljalo povećanje od 36 eura, odnosno 23 eura u Smiješku – odgovorila je Golub. Dodaje da postoji rješenje za roditelje, a to je da Grad poveća dotaciju, što prema ovom vrtiću nije napravio više od četiri godine.

– S druge strane, gradskom su vrtiću povećali dotacije dva milijuna za plaće zaposlenika i pitam se koliko je to korektno prema nama. Također, trebali bi se ugledati u Bjelovar ili Križevce, gdje Grad sufinancira 1600 kuna ili više. Nama sufinanciraju 1100 kuna, odnosno 146 eura, već godinama, unatoč tome što nam svi troškovi rastu, i kada bi povisili tu cifru, tada bi i roditelji lakše dočekali ovu odluku. Dakle, rješenje postoji i u Gradu su sa svime upoznati, jer smo na ovu temu pričali nekoliko puta u zadnja dva mjeseca – poručila je i objasnila koji je bio njezin prijedlog.

Ovih dana sastanak

– Ja sam uvijek za dogovor, a tako je bilo i ovaj put. Oni su svjesni svega i predložili su da cijenu povećamo od 1. rujna, što nisam mogla prihvatiti. Rekla sam da s cijenom mogu pričekati do 1. ožujka i tako sam napravila. Mjesec dana ranije upoznala sam i roditelje s ovom odlukom i mislim da je s moje strane sve korektno odrađeno. Uostalom, u naš vrtić ne treba ići onaj koji ne želi, gradski je jeftiniji i ljudi imaju izbor. Mi nikoga na ništa ne prisiljavamo – zaključila je ravnateljice Igre.

Što kažu o povećanju cijene i hoće li roditeljima dodatno izaći u susret, odnosno podiči cijenu sufinanciranja pitali smo i u Gradu, no konkretan odgovor nismo dobili.

– Upućeni smo u sve i ovaj ćemo tjedan imati sastanak s ravnateljicom Golub kako bismo ovu situaciju riješili u najbolju korist za sve tri strane – odgovorio je ukratko gradonačelnik Mišel Jakšić.

Dakle, roditelji će ovih dana saznati hoće li to povećanje ostati na razini od 36 posto ili će Grad, ipak, odigrati određenu ulogu i izaći im u susret. Kada znamo da smo u izbornoj godini, tada možemo i predmnijevati u kojem će smjeru razgovori sa sastanka ići…

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ISPIT ODRŽAN U VATROGASNOM DOMU U PITOMAČI

Vatrogasne zajednice dviju općina imaju 18 novih osposobljenih vatrogasaca

U PRORAČUNU PREDVIĐENO 40 TISUĆA EURA

Podravska općina sufinancira kupnju i uređenje nekretnina

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

PRIJEVARA U TIJEKU

Konzum objavio važno upozorenje za sve građane

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati