Razine kortizola u znoju govore kada trebamo godišnji

Čini se da smo nadomak stvaranja uređaja koji će nas upozoriti kada zaista trebamo odmor i godišnji, a što ćete kao dokaz moći pokazati i šefu. Ideja počiva na neprestanom mjerenju razina hormona iz znoja koji otkrivaju koju razinu stresa osjećate. Ovo, ako sve ide kako treba, može biti rani znak prije nego što nastupi sindrom izgaranja. Kortizol je hormon povezan s psihološkim i emocionalnim stresom. Upravlja brojnim vitalnim funkcijama tijela, a sada može poslužiti i kao mjerilo mentalnog zdravlja.

-Kortizol se može lučiti na impuls, što znači da se osjećate sasvim dobro i onda se odjednom nešto dogodi i vi osjetite stres, a vaše tijelo počinje proizvoditi više tog hormona – rekao je profesor Adrian Ionescu.

Činjenica da kortizol služi i nekim drugim funkcijama koje nisu povezane s mentalnim pritiskom koji osjećamo znači da povremeno mjerenje tog hormona ne može biti dovoljno uvjerljiv dokaz nečijeg stanja. Da bismo znali točno što se događa, razine kortizola treba mjeriti kroz cijeli dan. Kortizol se obično mjeri iz uzoraka krvi, a često vađenje krvi može samo po sebi biti stresno, ali profesor Ionescu napominje kako se njegove razine mogu mjeriti i iz manje stresnih izvora poput sline, urina ili znoja. Ionescu i njegovi suradnici spominjali su elektrokemijski pametni flaster koji bi mogao mjeriti razinu kortizola u krvi. Detektor bi koristio platinu/grafen, a količina potrebna za to vrlo je malena pa činjenica da se koristi taj skupi metal ne bi utjecala na mogućnost masovne proizvodnje uređaja. Vezanje na kortizol čini da se peptidne molekule koje se zovu aptameri svinu na taj način da mogu prenijeti naboj do elektroda uređaja, dok to druge komponente znoja ne mogu te stoga uređaj može očitati i vrlo niske razine hormona kortizola.

-Budući da ga se može nositi, znanstvenici mogu skupiti kvantitativne, objektivne podatke o nekim bolestima povezanima sa stresom. A to mogu učini na neinvazivan, precizan i instantan način kroz cijeli spektar koncentracija kortizola iz ljudskoga znoja – pojasnili su.

Nisu svi u mogućnosti smanjiti razine stresa koji osjećaju bez obzira na to koliko su svjesni problema. Za nekoga tko se upravo suočava s nekom životnom krizom, stres je neizbježan, a ako još imaju i uređaj koji prati koliko su pod stresom, to ih može samo dodatno stresirati. Ostali, s druge strane, mogu koristiti uređaj da im kaže kada je vrijeme za predah i godišnji, a Ionescu se nada da bi uređaj mogao biti i način mjerenja učinkovitosti nekih tretmana.

Pouzdani sustav koji možemo nositi na sebi, a koji može pomoći liječnicima objektivno procijeniti pati li pacijent, primjerice, od depresije ili sindroma izgaranja i koliko je terapija koju su pacijentu dali učinkovita prilično je koristan, a što je još bolje, liječnici bi imali tu informaciju u realnom vremenu, a ne s mjesecima odmaka – zaključio je Ionescu.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI