Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
čak 1,8 milijuna eura za modernizaciju javne rasvjete

Rekordna investicija: Stare lampe imaju živu i olovo, zamijenit će svih 6000 diljem grada!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U tijeku je javni natječaj za odabir izvođača trenutno jednog od najvećih „eko“ projekata na području Koprivnice. Naime, gradska je vlast odlučila zamijeniti baš sve stare svjetiljke, dakle kompletnu staru javnu rasvjetu i postaviti LED svjetla. Za to će joj trebati čak 1,8 milijuna eura.

Radi se o projektu koji će se financirati putem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a prve zamjene očekuju se već ove godine. Kako navode u Gradu, javna rasvjeta u Koprivnici, s postojećim rasvjetnim tijelima na bazi visokotlačnog natrija i žive, u većini slučajeva ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja.

– Zastarjela rasvjeta predstavlja veliko opterećenje za proračun te je, s obzirom na većinom dobro stanje instalacija javne rasvjete, moguće prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela postići bolje osvjetljenje te smanjiti potrošnju električne energije – mišljenja su u Gradu te dodaju kako su obuhvaćena sva naselja u kojima je postojeća rasvjeta na bazi starih žarulja raznih snaga.

Značajan dio gradske rasvjete, podsjetimo, već je obnovljen u LED energetski učinkovitu rasvjetu, i to po etapama. Inače, gradska javna rasvjeta radi u gotovo cjelonoćnom režimu uz pretpostavljeni broj radnih sati od 4100 sati na godinu.

Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, potvrdio je kako će čitavo područje grada nakon završetka projekta zasjati novim svjetlima.

– Modernizacija javne rasvjete obuhvaća kompletno područje grada Koprivnice i mijenjaju se sve svjetiljke koje nisu LED tehnologije. Očekivani rezultat su ostvarene uštede u potrošnji električne energije sustava javne rasvjete – kazao je Tomislav Golubić, dok saznajemo kako je očekivano vrijeme završetka ovog velikog projekta potkraj 2024. godine. Nova LED rasvjetna tijela, što je bitno, zadovoljavaju sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, ali i nemaju u sebi nikakvih sastojaka opasnih teških metala (živa, olovo). Cjelina obuhvata rekonstrukcije će biti područje s čak 5758 postojećih rasvjetnih tijela. Dio obuhvata rekonstrukcije, dodajmo, odnosi se i na ugradnju sustava za centralno upravljanje svjetlosnim tokom svjetiljki te nadzor i upravljanje ormarima. Uz pomoć posebne aplikacije, sustavnom javne rasvjete moći će se praktički upravljati i putem aplikacije na mobitelu. Također, moguće je upravljati i svakom svjetiljkom zasebno te, recimo, odrediti njeno prigušenje od 20 do 100 posto. Javno će otvaranje ponuda zainteresiranih izvođača biti početkom srpnja.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SULUDI PERFORMANS U TRGOVAČKOM CENTRU "KOŠTAO" JU 240 EURA

Jadranka je zakucala mobitel u pod te ga rukama prepolovila. Razlog je krajnje bizaran

parcela na kojoj će se graditi vrtić mještanima zadaje glavobolju

Mještani: “Neka poruše staru šupu i počiste nered. Životinje nam ulaze u dvorišta!”

Vratite ga u najbliži prodajni centar

Plodine iz prodaje povlače prehrambeni proizvod i svim kupcima vraćaju novac

PROMETNA NESREĆA NA VESELOM BREGU

Sudarila se dva automobila u vinogradu. Ima ozlijeđenih

POTVRĐENA OTPUŽNICA PROTIV SUPRUŽNIKA, OČUH TVRDI DA JE DJEČAK KRIV ZA SVE:

Vatrogasci su ga dolazili skidati s drveta, a policija smirivati zbog divljanja i razbijanja

Otkriveni komadići plastike

Spar iz prodaje povlači jedan hrvatski proizvod. Kupcima će novac vratiti i bez računa


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati