Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
LAŽNA KRIŽEVAČKA UDOVICA TIJEKOM 20 GODINA PRIMILA 1,3 MILIJUNA KUNA MIROVINE

Rekordno suđenje: Barbara Hartman po četvrti put na sudu zbog “krađe”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Po četvrti će put lažna udovica branitelja iz Križevaca Barbara Hartman (68) morati na sud nakon što je drugostupanjski po treći put ukinuo prvostupanjsku osuđujuću presudu, kojom je proglašena krivom i određen joj je uvjetni zatvor. Svaki put Barbara Hartman proglašena je krivom zbog toga što je u trajanju od 20 godina nezakonito primala mirovinu i invalidninu od svog bivšeg supruga Franje, inače hrvatskog branitelja. U tom vremenu, navodi se u optužnici, uzela je čak 1,3 milijuna kuna koji joj nisu pripadali.

Nakon zadnje presude iz svibnja 2022. godine žalilo se Državno odvjetništvo jer su smatrali kako uvjetna kazna nije dovoljna i primjerena za kazneno djelo.

– Okrivljena je „udovica“ kažnjena s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od tri godine. Uvjetna osuda nije primjerena sankciji s obzirom na razdoblje od dvadeset godina kontinuiranog kriminalnog postupanja i visine protupravno stečene imovinske koristi te je predloženo da se okrivljenice osude na bezuvjetne kazne zatvora – priopćili su tada iz DORH-a, a mi doznajemo kako se na zadnju presudu žalio i odvjetnik Barbare Hartman Krunoslav Kunštić zbog bitnih povreda kaznenog postupka, što je na kraju Županijski sud uvažio i ukinuo presudu.

Uz Barbaru Hartman osuđivana je i voditeljica križevačke ispostave Odjela za branitelje Štefica Jagušić (59) koja je, prema optužnici, nesavjesnim radom „udovici“ omogućila nepripadajuću korist. Njoj je sud ranijom presudom odredio deset mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje godinu dana.

Barbara Hartman, podsjetimo, proglašavana je bila krivom da je od 1994. do 2014. godine u Križevcima, na temelju lažnog predočavanja da je živjela u izvanbračnoj zajednici s poginulim hrvatskim braniteljem, ishodila da joj se nepripadno isplaćuje obiteljska invalidnina i obiteljska mirovina, čime se protupravno okoristila za više od 1,3 milijuna kuna. Drugookrivljena, bivša voditeljica Odjela za branitelje u Križevcima, osuđena je jer kao voditeljica nije pokrenula postupak za poništenje rješenja o pravu na obiteljsku invalidninu iako je primila pravomoćno rješenje suda, kojim je utvrđeno kako između Barbare Hartman i poginulog branitelja Franje Hartmana nije postojala izvanbračna zajednica.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

mažuranićeva i trg mladosti

Dvije staze koje dvije godinu zadaju muke pješacima i biciklistima napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela

tek mu je 21 godina

Slaven potpisuje veznjaka Hajduka! Ne tako davno bio je na listi 60 najvećih svjetskih talenata


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati