Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PREDSJEDNIK SLAVEN BELUPA I ČLAN IZVRŠNOG ODBORA HNS-A O PROTEKLOJ SEZONI I PLANOVIMA ZA SLJEDEĆU

Robert Markulin: Razočaran sam plasmanom kluba, od Moniza očekujem da unaprijedi našu igru, ali i pojedinačno svakog igrača

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nakon što smo trenera provjerili na nizu adresa, prije svega s igračima hrvatske reprezentacije s kojima je Moniz radio, te nakon razgovora s njim, odlučili smo da prvi put u klupskoj povijesti pokušamo sa stranim trenerom

Razgovarao: Ivica Barač

PL:Od borbe za četvrto mjesto do završetka sezone – na osmom mjestu. Kad podvučete crtu, u kojoj ste mjeri (ne)zadovoljni sezonom u rezultatskom, igračkom, a kako u – isto tako bitnom – poslovnom smislu?

RM: Ima mnogo mišljenja da Slaven Belupo treba biti zadovoljan jer se konačno nije borio za ostanak, osvojio je sedam bodova više nego lani, bio je do zadnjih nekoliko kola u borbi za Europu, igrao je polufinale Kupa. Mogu se složiti da se na sezonu može gledati i tako, pogotovo s aspekta da klub ima jedan od najmanjih proračuna u ligi. Ipak, nakon četvrtog mjesta na kraju jeseni i 11 bodova prednosti ispred Lokomotive i Rijeke, imali smo objektivno veliku priliku da nakon dugo vremena izborimo plasman u Europu.

Imali smo i polufinale Kupa. Jedna utakmica s Hajdukom u Koprivnici koji je u tom trenutku bio pobjediv. S obzirom na to da je Dinamo ispao od Šibenika, bila je to velika šansa za osvajanje Kupa. Takva se prilika klubu poput našeg pruža jednom u desetljeću. Kao direktor kluba, u dvanaest sezona, osam smo puta igrali Europu i odigrali 54 službene utakmice, bili smo i drugi i treći i četvrti, igrali finale Kupa. Sigurno da me plasman na osmo mjesto ne čini sretnim. Na kraju sam zapravo razočaran plasmanom.

I Uprava kluba se pravovremeno i jasno odredila da osmo mjesto smatra neuspjehom i s time su bili upoznati i stručni stožer i igrači. Usto, takvim plasmanom klub je pretrpio ozbiljan financijski gubitak, kako vezano na umanjenje prihode od sponzorskih ugovora koji su vezani uz plasman, tako i od prihoda od TV prava. A smanjio nam se i prodajni potencijal ekipe.

PL: Na TV pravima klub je, s obzirom na plasman na osmo mjesto, u odnosu na ono što bi zaradio da je završio peti, izgubio značajna sredstva. Dodamo li tome i ugovor s glavnim sponzorom Belupom koji predviđa iznos sponzorstva prema plasmanu – koliko vas je na kraju financijski koštalo zadnjih mjesec dana loših rezultata?

RM: Prema našim izračunima, prihodi s aspekta plasmana kluba bit će manji za oko 300.000 eura od planiranih. Izgubljene prihode morat ćemo nadoknaditi iz buduće prodaje igrača, iako nam se plasmanom na osmo mjesto smanjila i prodajna vrijednost igrača. Ujedno nam se smanjio i budžet za slaganje igračke križaljke za iduću sezonu. No, moram reći da sam optimist i da vjerujem kako ćemo posložiti dobru ekipu unutar naših financijskih mogućnosti. Umijeće je i znanje, a i izazov biti uspješan s malo novca koje imaš na raspolaganju.

PL: Kad govorimo o sljedećoj sezoni, kakvi su ciljevi i ambicije? Kakvog trenera tražite i što od njega očekujete? Kako se uklapa u tu priču prvi stranac na klupi Slavena Belupa, Ricardo Moniz? Kako je uopće došlo do toga da se okrenete trenerskom rješenju u inozemstvu?

RM: Odlučili smo temeljem donesene sportske strategije kluba napraviti ozbiljnije zaokrete u sportskoj politici kluba. Odredili smo se kakvog bismo tipa trenera htjeli, kako bi i koliko bismo htjeli trenirati, kako izgledati na terenu i naravno, htjeli bismo biti dosta uspješniji nego proteklih sezona. Cilj za novu sezonu ćemo postaviti kada vidimo kakvu ćemo ekipu posložiti i s kojim igračkim kadrom ćemo u nju krenuti. Preduvjet za dobre rezultate tijekom sezone je dobro odrađen prijelazni rok i dobra selekcija ekipe.

S trenerom Ricardom Monizom postignut je dogovor da preuzme mjesto trenera od početka nove sezone te očekujemo njegov dolazak u Koprivnicu u prvoj polovici lipnja. Ricarda Moniza preporučio je naš novi vanjski suradnik zadužen za sportsku politiku, Siniša Gagula, koji je s njim već radio i surađivao u inozemstvu. Nakon što smo trenera provjerili na nizu adresa, prije svega s igračima hrvatske reprezentacije s kojima je Moniz radio, te nakon razgovora s njim, odlučili smo da prvi put u klupskoj povijesti pokušamo sa stranim trenerom. Svi zajedno imamo velika očekivanja od novog trenera koji slovi kao veliki radnik, izdanak nizozemske škole nogometa s velikim međunarodnim iskustvom. Očekujemo drukčiji način rada i drukčiji intenzitet rada sa svim igračima, drukčiji stil igre, znatno više individualnog rada.

Očekujemo i da bi svi igrači trebali tijekom sezone razvidno postati bolji nego što su sada. Isto tako, očekujemo da se ozbiljno podigne prodajni potencijal ekipe. Vjerujem da je uspjeh moguć samo kroz ozbiljan i mukotrpan rad, a sad bi trebali i dobiti takav rad na terenu i stadionu. S njim dolazi i kondicijski trener. Bit će i novi stručni stožer, koji će predvoditi naši bivši igrači i kapetani Ivan Radeljić i Mario Gregurina, koji bi treneru trebali pomoći da se što brže upozna i adaptira na našu ligu te očekujemo novu pozitivnu energiju u ekipi.                                                                 

PL: Priča sa Zekićem u početku pa i nastavku izgledala je kao iz bajke, no kraj je bio poput tragedije. Gdje je i zašto puklo u odnosu između trenera i kluba? Koliko ste vi zadovoljni onime što je ostavio u Slavenu?

RM: Sve je krenulo odlično, do kraja jesenske polusezone rezultati su bili dobri, bila je pozitivna energija i dobra atmosfera i u klubu i u gradu. Bili smo zbilja svi jako zadovoljni rezultatima. Početkom proljetne polusezone, sve je krenulo neočekivanim i neželjenim smjerom. Rekao bih da se trenerov fokus dosta okrenuo na stvari van nogometa i terena, a došlo je i do razmimoilaženja u pogledima vezanima uz interes kluba kroz provedbu sportske politike kluba i to nas je na kraju dovelo do razočaravajućeg osmog mjesta. Bivši trener napravio je dosta pozitivnih stvari za klub, možda čak više socijalnih i medijskih, nego konkretno rezultatskih. Mada to ovisi o tome kako tko na sve to gleda.

Da se, takvog sam mišljenja, napravila promjena trenera kada je bilo vrijeme – koliko god to svima tada bilo teško – vjerujem da bi izgledi kluba za izlazak u Europu ili prolazak Kupa bili osjetno veći, međutim to nikad nećemo znati. No, u proljetnom dijelu sezone lošije od ovog plasmana nije moglo ispasti.

PL: Jasno je i da će tijekom lipnja dosta igrača odseliti iz Koprivnice, a mnogi će doći. Klub dosad nije kupovao, već pronalazio igrače bez ugovora. Hoće li takva biti i ova sezona i kakvu momčad očekujete u srpnju?

RM: Planiramo dovesti sedam do osam ozbiljnih igrača koji bi trebali biti pojačanja za našu ekipu. Pozicije koje trebamo prioritetno pokriti su u veznom redu i pogotovo napadu, jer smo postigli premalo golova u protekloj sezoni. Uz to planiramo dovesti i nekoliko mladih igrača za budućnost kluba. Na tom planu angažirani su i novi ljudi. Vidjet ćemo koliko ćemo biti uspješni u tome s obzirom na naše financijske mogućnosti. Očekujemo i želja nam je da u idućoj sezoni imamo jaču ekipu nego u protekloj. I dalje tražimo igrače koji su slobodni na tržištu. Ukoliko procijenimo da bi nam neki igrač stvarno trebao biti osjetno pojačanje, odlučili smo da takvog igrača platimo nešto više nego što smo igrače plaćali do sada, ali takvih igrača može biti četiri do pet. Vrti se jako puno imena, ali dosad niti jedno ime nismo konkretizirali. Nije lako dovesti ozbiljno pojačanje u Koprivnicu u ovom trenutku.

PL: Malo je bilo konkretnih riječi o strategiji kluba, osim naglaska na promociju mladih igrača te tržišnu orijentaciju radi stabilnijih i boljih financija – po uzoru na neke ostale klubove. Ima li Slaven dostatan „bazen“ mladih talenata za to i hoćete li možda imati kakvu suradnju s ostalim klubovima?

RM: Ključne odredbe sportske strategije kluba su stvaranje preduvjeta za sustavan i sistematičan i mukotrpan rad, počevši od škole nogometa. Ozbiljna selekcija trenera pedagoga koji žele raditi s mlađim uzrastima. Skauting, prije svega na sjevernoj regiji, i stvaranje uvjeta za prihvat i odgoj mlađih igrača iz drugih gradova. Stvaranje uvjeta prije svega, dovoljan broj terena za kvalitetan rad. U svakoj generaciji svake godine analiza našeg igračkog kadra i nadopuna selekcije s igračima za koje struka procijeni da bi mogli u budućnosti biti potencijal za prvu ekipu. Sjetite se samo zadnje europske utakmice Slaven Belupa s Athletic Bilbaom. Rodić, Purić, Kokalović, Bubnjić, Maras, Čanađija, Gregurina, Glavica, Delić. Devet igrača iz naše škole i bliže okolice. No, to nije lagan niti kratkoročan posao ali je izvediv i njemu treba težiti.

PL: Gdje vidite klub za, recimo pet godina – bude li sve išlo po planu?

Za pet godina, prvo što bih htio vidjeti je dovršen stadion u Koprivnici te veći broj terena za treniranje ekipa iz škole nogometa. Usto i jedan učenički dom za smještaj mladih igrača s restoranom za prehranu i stalnim nadzorom od strane upravitelja takvog doma i voditelja škole nogometa.

Rezultatski i igrački klub treba biti dovoljno dobar da se ne bori za ostanak u ligi i da ima usto ambicije da bar jednom u svakom ciklusu od tri do četiri godine izbori europski plasman. Uz sve to, prva momčad mora biti izbalansirana da uz nositelje igre i rezultat uvijek u momčadi ima tri do četiri potencijalno prodajna mlada igrača jer klub dobrim dijelom živi od prihoda od transfera igrača.

PL: Jasno je da će mladi igrači biti zanimljiviji ako to prati i rezultat. No, tu je presudan i budžet. Hoćete li ga mijenjati u sljedećoj sezoni ili će biti na razini kakva je sad – po visini gotovo najniži u HNL-u?

RM: Proračun je donesen. On je neznatno viši nego za prošlu godinu. Ali smatram da kao vodstvo kluba prihvaćamo izazov da pokažemo umješnost da s jednim od najmanjih proračuna sastavimo dobru ekipu i napravimo dobar rezultat. Ključ za te želje je da pogodimo s trenerom koji će uz izniman rad poboljšati sve igrače koje trenira i njih i ekipu učiniti boljom i konkurentnijom nego u trenutku kada je došao. Uz okosnicu ekipe koja bi trebala biti najčvršća karika za ostvarenje dobrog rezultata, ostatak ekipe trebali bi biti mladi, brzi i potenti igrači, gladni uspjeha i napredovanja i s prodajnim potencijalom. No, to je proces i treba biti ustrajan i uporan.

PL: Pisalo se mnogo o dogradnji i obnovi Gradskog stadiona, no u medijima vidimo da su prioritet Zagreb, Split pa i Rijeka. Gdje je u toj priči Slaven Belupo i Koprivnica, u kojoj je fazi naš projekt?

RM: U suradnji s Gradom Koprivnicom na izgradnji stadiona se ozbiljno radi. Napravljeno je idejno rješenje za izgradnju preostale tri tribine i neophodnih novih prostorija kod sjeverne tribine kako bi stadion zadovoljio kategoriju stadiona za igranje međunarodnih utakmica.

Vjerujemo da bismo do kraja godine mogli imati rokove za početak izgradnje prvo južne i sjeverne tribine. Dovršenje izgradnje stadiona jedan je od najvažnijih ciljeva kluba jer, ako hoćemo i dalje biti dio elitnog natjecanja u nogometu, moramo imati i određene standarde koje to natjecanje i zahtijeva.

Što se tiče financiranja izgradnje stadiona, moje je mišljenje da financiranje trebamo osmisliti i izgradnju pokrenuti sami, Grad i klub, a onda ako bude prilike aplicirati na sve natječaje za sufinanciranje projekta.

PL: Činjenica jest da u Koprivnici publiku na tribine – osim ako nije borba za sam vrh, mogu dovući samo Dinamo i Hajduk. Što bi novi stadion značio za klubu u tom smislu – vjerujete li da bi to mogla biti prekretnica?

Da bi klub privukao što veći broj gledatelja na stadionu ključna stvar je postizanje što boljih rezultata, dobra igra, beskompromisna borba za svaku loptu, iskazivanje emocija i pripadnosti klubu i gradu. Bolja komocija i ponuda na stadionu je isto tako vrlo bitna za dolazak gledatelja na stadion jer u današnje vrijeme nogometna utakmica treba biti događaj na koji ljudi i obitelji vole i planiraju dolaziti. U većini europskih zemalja to je i tradicija.

PL: Kad smo već kod navijača, Podravske štuke su bile jedna od rijetkih pozitivnih stvari pred kraj sezone. Po prvi put nakon mnogo godina Slaven je čak i na gostovanju imao organizirano navijanje. Kako se vama čini ova mlada navijačka inicijativa?

Podravske štuke zbilja su jedna lijepa priča koja je počela ovog proljeća. Vjerujem da će klub dati našim mladim navijačima maksimalnu podršku i da će njihov broj samo rasti. Osobno sam mišljenja da se ljubav za klub i pripadnost klubu stječe i uči u najmlađim školski danima, bar je to bilo tako u mojoj generaciji.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati