Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sad je i službeno: Lani Covid uzeo najviše života u Hrvatskoj, “srce” drugi uzrok smrti

COVID-19 vodeći je uzrok smrti u Hrvatskoj u prošloj 2021. godini, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Od ukupno 62.712 umrlih, a to je čak 5689 umrlih više nego 2020. godine, najviše osoba umrlo je od COVID-a, 8557. Slijedi ishemijska bolest srca (7839) i cerebrovaskularne bolesti (5018). Na četvrtom je mjestu šećerna bolest (4743), hipertenzija (4461) na petom mjestu, rak bronha i pluća (2814) na šestom te rak debelog crijeva (2117) na sedmom mjestu.

Na osmom mjestu i ove je godine kronični bronhitis, emfizem i astma (1627), na devetom je ateroskleroza (1593), a na desetom kronične bolesti jetre i ciroza.  Za usporedbu, preklani, 2020.godine, od COVID-a je preminulo 4478 osoba i bio je tek peti uzrok smrti u Hrvatskoj. Također, rang prva tri uzroka smrti kod muškaraca promijenio se u odnosu na prethodnu godinu te je COVID preuzeo primat nad ishemijskom bolesti srca te cerebrovaskularnim bolestima.

Na prvom je mjestu, dakle, COVID-19 (4702), ishemijska bolest srca (3863) na drugom je mjestu, a na trećem su zabilježene cerebrovaskularne bolesti (2067). Na četvrtom je mjestu šećerna bolest, petom zloćudna novotvorina dušnika i pluća, šestom hipertenzija, sedmom zloćudna novotvorina debelog crijeva, na osmom bronhitis, emfizem i astma, na devetom rak prostate, a na desetom kronične bolesti jetre i ciroze želuca. U žena je i dalje ishemijska bolest srca na prvom mjestu, COVID-19-uzročnik utvrđen je na drugom mjestu, a na trećem cerebrovaskularne bolesti. Slijede hipertenzija na četvrtom mjestu, šećerna bolest na petom, ateroskleroza na šestom, zloćudna novotvorina dušnika i pluća na sedmom i zloćudna novotvorina debelog crijeva na osmom. Na devetom mjestu bilježi se rak dojke, a na desetom bronhitis, emfizem i astma.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI