Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Ispovijest mladića

“Samo jedan odlazak u kladionicu bio je dovoljan da si uništim život”

„Evo skratit ću priču za 90 posto, priču kako sam si uništio život u jednom danu.“ Tako započinje tekst jednog 25-godišnjeg korisnika društvene platforme Reddit koji je u nešto dužem tekstu, ali kako kaže ukratko, opisao svoje iskustvo s kockom koje je započelo kad je imao 19 godina.

Još 2016. godine ovaj mladić završava srednju školu te kako nikada nije bio zagrijan za nju, pronalazi posao. Živio je pod krovom svojih roditelja te je plaću trošio isključivo na sebe i svoje potrebe. Kako kaže, dana 17. rujna 2016. otišao je na piće s prijateljima i u jednom trenutku primijetio da se treći prijatelj udaljio te ga je odlučio potražiti u obližnjoj kladionici. -Govorim mu j****e ajde šta radiš idemo popit kavu i idemo doma, a on odgovara evo još par minuta, dok me čekas stavi i ti 20 kuna i igraj malo, priča on. Stavio je 10 kuna u aparat te je kroz četiri minute osvojio 120 kuna što je njemu zvučalo sjajno. Tog dana je presretan izašao s prijateljem iz kladionice misleći kako je „zaradio“ 110 kuna.

Godinu dana kasnije, postaje iskusni kockar. Kako navodi u tekstu, već je u tom trenutku bio upućen u sve igre u kladionici. U to vrijeme je imao oko 20 godina te je imao nekoliko dugova među kojima su se našli i prijatelji kojima je bio dužan nekoliko tisuća kuna, a kako bi prekrio svoju ovisnost i dočepao se novca počeo je lagati i manipulirati i mijenjati poslove. Zarađivao je više, ali je i taj isti novac trošio na kocku. Misao kojom se vodio i koja je hranila njegov ovisnički um bilo je da mu samo treba jedan veći dobitak i da će onda zauvijek prestati. Neće imati potrebe za kockanjem.

Godine 2019. prvi put posuđuje od kamatara 7500 kuna koje je isti dan potrošio na igrama na sreću. Iako je sve dobro skrivao od obitelji, prijatelji su ga napustili, a dobio je i dijete. Tijekom pandemije koronavirusa često je odlazio van Hrvatske i radio u inozemstvu gdje nije kockao po nekoliko mjeseci te zarađivao do dva hrvatska minimalca. Vratio bi se u Hrvatsku gdje bi opet sve potrošio i opet otišao za neku stranu zemlju. U tom razdoblju su mu se javili mnogi zdravstveni problemi kao što je depresija, gubitak na težini i opadanje kose. Zbog dobre plaće uspio je preživjeti, ali je i dalje kockao.

-Ni abnormalna plaća naspram standarda u HR mi nije pomogla jer sam sve izgubio, od plaće 38.000 eura godišnje neto ja se vraćam kući sa 500 eura i neplaćenim režijama doma, tonem, glumim da sam ok, lažem, skrivam. Zdravlje mi je narušeno, dobio sam palcipacije (palpitacije) srca, izgubio 30 posto kose i dobio sam gastritis, priča ovaj sad 25-godišnjak.

Osim djeteta i žene koja je upoznata s njegovom ovisnošću, izgubio je sve ljude do kojih mu je stalo. Prevario je važnu osobu u svome životu, a na naplatu su došli i dodatni zdravstveni problemi kao što su poremećaji sa spavanjem, gubljenje apetita, nagle promjene raspoloženja kao i sjećanja koja mu se često vraćaju kada je bio zlostavljen kao dijete.

Više puta je pokušao pronaći rješenje svojih problema u molitvi. U 2023. godini odlazi na razgovore sa svećeniko, odlazi i na mise i osjeća se bolje, ali još uvijek ga prate posljedice njegove ovisnosti i kockanje koje naziva „svojim demonima“. Zbog količine duga, kaže da je svaki dan na iglama, napet i da se boji za svoj život.

-Sveukupno, gruba procjena je da sam prokockao oko 200 tisuća eura od 19. do 25. godine. Ovo je kratka priča, a izgleda jako dugo. Osudite me, vrijeđajte, hvalite, dajte kritiku i savjet… Ne tražim da me netko žali samo se nadam da će netko tko je u ovom istom problemu, ali u manjoj mjeri. pročitati ovo i možda se navesti na razmišljanje da se makne od toga”, dodaje za kraj autor koji je opisao svoju uznemirujuću i tragičnu životnu priču na društvenoj mreži.

Reddit

Ovisnost

Ovisnost o kockanju i klađenju odnosno patološko kockanje/klađenje je nesposobnost pojedine ovisne osobe da se suzdrži od kockanja ili klađenja, čak i ako joj prijete ozbiljne posljedice u osobnom, obiteljskom ili poslovnom okruženju. Kockanje ili klađenje je bilo koja „igra“ u kojoj postoji šansa za dobitak ili gubitak novca, čiji ishod ne možemo predvidjeti. Kockanje/klađenje je preraslo u veliki problem današnjice kojem su podložni različiti ljudi bez obzira na dob, piše HZJZ.hr

POKAZATELJI DA MLADA OSOBA IMA PROBLEME S KOCKANJEM ILI KLAĐENJEM
• neobjašnjiva potreba za većom količinom novca
• izostanci iz škole
• pretjerana okupiranost praćenjem sportskih rezultata
(praćenje teleteksta)
• izostanci sa slobodnih aktivnosti
• udaljavanje od prijatelja i obitelji
• česte promjene raspoloženja

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati