Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
raskol u županijskom lovstvu doveo do kaznenih prijava i prijava lovnoj inspekciji

Šest lovačkih udruga prijavilo je predsjednika saveza za pokušaj prijevare vjerovnika

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Među lovačkim društvima Koprivničko-križevačke županije vlada raskol, a sve to rezultiralo je i kaznenom prijavom. Priča oko nesuglasja između predsjednika lovačkog saveza županije Koprivničko-križevačke Nevenka Jakopovića i predstavnika šest lovačkih udruga traje još od 2018. godine. Naime, glavni razlog i pokretač ove sage koja donosi nemir među lovcima županije je likvidacija tadašnjeg krovnog udruženja županijskih lovaca Koprivničko-križevačke županije, Županijskog lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije. No ovdje se ne radi samo o likvidaciji saveza, već i o sporu s raspolaganjem imovinom saveza, a između ostalog, radi se o službenim prostorijama saveza, vrijednoj nekretnini u Koprivnici. U redakciju su nam se obratili predstavnici spomenutih udruga, koji su u svojevrsnom priopćenju naveli koji su to, po njihovom mišljenju, najveći „krimeni“ Nevenka Jakopovića.

– Na redovnoj skupštini sada već bivšeg Lovačkog saveza Koprivničko-križevačke županije osnovana je paralelna udruga Panonija zbog dugova Saveza. Nevenko Jakopović na istoj skupštini predlaže da se novac sa Saveza prebaci na Panoniju. To opravdava velikim dugovima od otprilike 300.000 kuna pa do milijun kuna potraživanja vjerovnika te u konačnici poziva na prijevaru vjerovnika – kažu u savezu udruga u kojem djeluju lovačke udruge Kuna Legrad, Sokol Sokolovac, Golub Novigrad Podravski, Zec Koprivnički Bregi, Fazan Molve i Vepar Rasinja.

Imovina nelegalno prebačena?

Također, u promemoriji događaja koju su nam poslali navodi se da je na taj način i nelegalno prebačena imovina saveza na udrugu Panonija, nakon što je na skupštini saveza glasovanjem odbijeno pokretanje stečaja. Nadalje, Jakopoviću odmetnuti lovci imputiraju da je novoosnovana udruga Panonija nelegalno postala članicom lovačkog saveza Hrvatske i to pod patronažom pokojnog predsjednika tog tijela, generala Đure Dečaka. Isto tako, navode da su nakon protivljenja tim odlukama oni i njihova društva šikanirani, pretvoreni u drugorazredne članice saveza te naposljetku izbačeni iz istog.

– Kako i sam HLS uviđa da udruga Panonija ne može funkcionirati kao savez, Jakopović ponovo traži promjenu imena udruge Panonija u Savez udruga. Ured državne uprave KKŽ to mu odobrava, no tim mu činom mijenja i oblik udruživanja, što uopće nije zatraženo u njegovom zahtjevu, niti je zakonito osnovati Savez bez osnivačke skupštine. Sve ovo učinjeno je kako bi se naslijedila imovina i financijska sredstva od ugašenog LS KKŽ te izbjeglo namirenje dugova prema vjerovnicima – kažu u Lovačkom savezu udruga, čiji je predsjednik Slavko Butorac.

Kaznena prijava

Između ostalog, naveden je i dio podnesene kaznene prijave koja je još u obradi, a to smo saznali upitom u DORH.

– U predmetu iz Vašeg upita, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, postupajući na temelju podnesene kaznene prijave, provodi izvide i prikuplja podatke potrebne za odluku o kaznenoj odgovornosti prijavljenih osoba – naveo je Darko Galić, glasnogovornika DORH-a Varaždin. Isto tako, kako doznajemo, pristigla je i prijava lovačkoj inspekciji zbog mogućih nepravilnosti u lovu i nakon lova, a u vezi neprijavljivanja ulova divljači s namjerom da se meso podjeli između lovaca. Navodni događaj zbio se u lovu koji je organizirala udruga Prepelica iz Đurđevca, gdje je Nevenko Jakopović predsjednik. Poslali smo upit i u inspekciju, gdje su nam naveli da su istražne radnje još u tijeku.

Tko je tu žrtva?

S druge strane, Nevenko Jakopović tvrdi da su spomenute udruge, točnije lovci, samo svojom voljom izbačeni iz Saveza udruga županije, koji je sad novi lovački savez županije koprivničko-križevačke, zbog neplaćene članarine.

– Ako je više od četrdeset udruga izglasalo nešto, a samo njih nekoliko je bilo protiv, onda su stvari jasne. Članovi saveza nisu jer ne plaćaju članarinu, a ovdje se radi o čistoj borbi za poziciju i moć – naveo je Jakopović, koji tvrdi da je žrtva upravo on, a ne obrnuto.

– Šalju mi inspekcije, prijavljuju krimpoliciji, šalju kaznene prijave. Tko je onda tu žrtva, ja ili oni? Sve što je navedeno je neutemeljeno, jer kako kažem, većina udruga u našem savezu normalno djeluje. U demokratskim bi se državama odluka koju je donijelo 40 i nešto udruga s četiri „protiv“ trebala poštivati – istaknuo je Nevenko Jakopović.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

cesta uz ulicu stiska noćna je mora za vozače

“Već pola godine umjesto po asfaltu, mi se vozimo po šodru i uništavamo svoje aute”

kloštar podravski kreće u realizaciju vrijedne investicije

Pavlović: Gradit će se dom za starije i nemoćne za 120 korisnika

u 40 godina promijenio samo gume

FOTO Milan svoj pony vozi 40 godina: “Ne bih ga mijenjao nizašto, a za novi niti nemam novac”

Europski tjedan upoznavanja groblja u Koprivnici

Prošećite grobljem i upoznajte povijest našeg grada

ZAVRŠIO JE U BOLNICI

Vozač “pod parom” vrludao cestom i zabio se u parkirani traktor

apsolutni rekorder

Biciklist u Koprivnici napuhao 4,90 promila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati