Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Sada se već znaju i rokovi do kada bi trebale biti uređene dvije zgrade u okviru koprivničkog Kampusa te izgrađen novi studentski dom. Iako se radi o dva odvojena projekta, oni su povezni u smislu razvoja akademske i visokoobrazovne strategije grada Koprivnice, ali i cijele naše županije. Projekti koji bi mogli biti vrlo važni za razvoj ne samo akademske scene, već i gospodarstva, što je prijeko potrebno za naš pomalo uspavani kraj, trebali bi biti završeni za otprilike dvije godine, no to je samo početak. Radi se o rekonstrukciji dviju zgrada u Kampusu koje trenutačno nisu u funkciji. Projekt vrijedan 6 milijuna eura podrazumijeva i potpunu rekonstrukciju zgrada i to do visoke roh-bau faze. Sve to dio je ITU mehanizma kojeg je realizirao grad Koprivnica.

– Vrlo brzo očekuje se raspisivanje natječaja za projektnu dokumentaciju i radove koji se tiču dvije zgrada sveučilišta kao i projektne dokumentacije za građenje studentskog doma. Riječ je o zgradama dva i pet, a očekujmo da bi radovi počeli u rujnu ove godine – naveo je Tomislav Golubić, gradski pročelnik za izgradnju grada koji je dao krajnji rok za realizaciju ovih projekata.

– Planiramo da bi učenički dom svakako bio gotov 2026. godine, a dvije zgrade Znanstveno-inovacijskog parka do kraja 2025. godine. Tako da bi za otprilike dvije godine imali zaokruženu priču oko Kampusa – naveo je Golubić.

Što se tiče studentskog doma, njega će financirati država. U državnom proračunu za 2024. godinu osiguran je iznos od 300 tisuća eura te iznos od 4,7 milijuna eura u 2025. godini. Dom bi bio izgrađen za stotinjak redovnih studenata, a moguće je i njegovo proširenje. Ovi infrastrukturni projekti dio su šire priče planova Sveučilišta Sjever u Koprivnici. Cilj je otvoriti kampus prema javnosti, gospodarskoj, ali i općoj te stručno-znanstvenoj. U planu je i gradnja novih prometnica i šetnica s ciljem da se poveže prostor Kampusa s gradom. Plan je, dakle, uspostaviti jedan moderan studentski grad, gdje će na jednom mjestu biti prostori za nastavu i stanovanje, rekreaciju i slično. Naravno, ne radi se samo o komforu, već i o potrebi.

– Što se tiče opremanja novih prostora, mislim da će to biti slatke brige. U suradnji s gradom, ali i prijavama na EU fondove, tu imamo mnogo prostora. Da bismo se prijavili na fondove moramo imati prostor. Sa sadašnjim kapacitetima pucamo po šavovima, puni smo pa i ne možemo prijaviti neki projekt jer za to nemamo prostora. Kad se rekonstruiraju ove zgrade, to će otvoriti mnogo novih prilika – naveo je Mario Tomiša, prorektor Sveučilišta Sjever.

U novim će prostorima moći niknuti novi start-upovi, koje bi pokrenuli studenti i spin-off tvrtke, koje bi bile u suvlasništvu sveučilišta. Dakle, kompanije bi ulagale u tehnologiju i provedbu ideja, koje bi pak dali stručnjaci sa sveučilišta uz korištenje modernih prostora i laboratorija, a pomoć će im se pružati i preko Poduzetničkog inkubatora. Tako je ideja da se primjerice Carlsberg i Podravka, kao domaće perjanice prehrambene industrije, uključe i budu partneri studija prehrambene tehnologije. No tko zna, možda i velike globalne kompanije poput Googlea pronađu nišu na Sjeveru, jer se ovdje studira i medijski dizajn, komunikologija, zaštita okoliša, logistika, ambalaža… Cilj je poticati studente na pokretanje poduzetničkih poduhvata, da svježe i inovativne ideje u sinergiji s postojećim gospodarskim subjektima u Znanstveno-inovacijskom parku nađu put do tržišta.

FOTO Sonja Badalić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati