Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Škljocavi prsti češći su u žena od pedesetak godina 

Škljocavi prst ili “triger finger” šake pojava je otežanog ispružanja prsta pri čemu se čuje “škljocav” zvuk ili zvuk preskakanja. Ponekad prst nije moguće ispružiti i tada se to čini uz pomoć druge ruke. Kod dužeg trajanja otežano je i savijanje prsta, tada može nastati trajno zakočenje zgloba. Kretnje su otežane zbog zadebljanja tetivne ovojnice uz korijen prsta i to zadebljanje sprječava “klizanje” tetive u tetivnoj ovojnici. Bolest je češća kod žena u dobi od 50 do 60 godina, i to na dominantnoj ruci.

Uzrok tegoba ponajprije su ponavljajući pokreti ili preopterećenje prstiju šaka. Problemi se isto tako mogu javiti kod upalnih reumatskih bolesti, infekcija, povišenih vrijednosti šećera u krvi i nekih drugih bolesti. Fizijatar u razgovoru s pacijentom pokušava naći uzrok tegoba, a na pregledu obično ustanovi bolno zadebljanje u području korijena prsta, otežane kretnje popraćene škljocanjem, a često i disfunkciju zgloba korijena prsta. Liječenje se provodi fizikalnom terapijom s rehabilitacijom šake, ponekad se primjenjuju injekcije glukokortikoida, a u težim slučajevima radi se operativni zahvat.

U svojoj praksi radim mobilizaciju zglobova šake što značajno smanjuje bol i uspostavlja pokretljivost prsta. U nastavku liječenja provodi se fizikalna terapija, ciljano na mjestu boli, uz vježbe za šaku i edukacija o zaštiti šake u svakodnevnim životnim i radnim aktivnostima. Najbolji rezultati u liječenju postižu se primjenom novijih terapijskih postupaka kao što su udarni val i laser visokog intenziteta. Valja izbjegavati pokrete koji previše opterećuju šaku, savjetuje fizijatrica Blaženka Nekić.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI