Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
USKORO NATJEČAJ ZA RAVNATELJA BOLNICE, MATO DEVČIĆ RAZMIŠLJA O TREĆEM MANDATU:

“Skratit ćemo liste čekanja, urediti bolničku ljekarnu i objekt na Šoderici”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Od 64 bolnice u Hrvatskoj samo su četiri lani poslovale s pozitivnim brojkama. One u Zadru, Čakovcu, Požegi i Koprivnici, gdje je višak prihoda zabilježen u visini od 862 tisuće eura. Te dobre poslovne brojke mogle bi ići u korist aktualnom ravnatelju Mati Devčiću, koji će uskoro u lov na svoj treći mandat na čelu bolnice. Na vrhu OB Koprivnica nalazi se od rujna 2016. godine, a novi izbori su pred vratima. Štoviše, natječaj je već trebao biti raspisan, ali sveopća ludnica oko parlamentarnih izbora sve je bacila u drugi plan, no ne zadugo. Očekuje se da će se raspisati do kraja ljeta, a da Devčić razmišlja o prijavi potvrdio je za valove RKC-a.

– Definitivno razmišljam o prijavi, no puno je okolnosti koje na to utječu. To je vrlo intenzivna i krajnje odgovorna uloga, jer zdravlje ljudi je nešto najvrjednije što u našem okružju možemo prepoznati. Međutim, na temelju rezultata i svega što smo činili u dosadašnja dva mandata, smatram da imam dovoljno elemenata da se kandidiram, ali krajnja odluka još uvijek nije donesena – poručio je. Dodao je da se eventualne konkurencije ne boji, jer ona je uvijek dobra stvar, pogotovo u ustanovi koja broji gotovo 900 zaposlenika. Preciznije rečeno, izvješće otkriva da ih je sa zadnjim danom prošle godine bilo 876. Sukladno pozitivnim financijskim brojkama, zanimalo nas je hoće li se one odraziti i na primanja zaposlenika.

Značajno povećanje plaća

– Primanja su rasla prošle godine, a bolnički rashodi za davanja zaposlenika i dalje će se povećavati. To se dogodilo u ožujku, odnosno travnju, kada je došlo do značajnog povećanja u svim razinama struka u našoj OB. Mimo toga, i dalje pregovaramo oko kolektivnih ugovora i tu će doći do korekcija u skorije vrijeme – napomenuo je prvi čovjek bolnice. Veliki problemi u svim zdravstvenim ustanovama su liste čekanja, a iznimka nije ni koprivnička. Međutim, Devčić je naglasio da će se te liste sigurno skraćivati.

– Liste čekanja zavise od specijalnosti do specijalnosti. Recimo, kod nas je lista čekanja ispod 100 dana za bilo koju dijagnostičku pretragu. Najviše se čeka, 78 dana, za holter EKG-a (24-satno snimanje EKG-a), magnetska rezonanca je na 68 dana, oko 45 dana je za snimanje CT-a, snimanje ultra zvukova je oko 70 dana. Mi jesmo nešto ispod hrvatskog prosjeka po kratkoći liste čekanja, ali ne smijemo biti zadovoljni time, jer općenito gledano, imamo veliku problematiku po pitanju ljudskih potencijala u našem zdravstvenom sustavu. Liste čekanja sigurno će se skraćivati, ali u ovom času i s ovim brojem djelatnika, ovo što imamo je optimum. Sve ispod toga zahtijevat će vrlo ozbiljna dodatna financijska ulaganja u zdravstveni sustav u smislu stimuliranja liječnika na dodatni rad – pojasnio je.

Centar za palijativu

Koprivnička bolnica u proteklim je godinama prošla kroz mnoge faze preuređenja, što je vidljivo i golim okom. Puno toga je napravljeno, a nove stvari željno se iščekuju. Prije svega Regionalni centar za palijativnu medicinu i liječenje boli, što je jedan od strateških projekata u sklopu „Sporazuma Sjever“.

-. Sredinom listopada izdana nam je građevinska dozvola i očekujemo da će Ministarstvo ove godine, sukladno potpisanom Sporazumu za sjever Hrvatske, otvoriti natječaj na koji ćemo aplicirati. Paralelno pripremamo i rekonstrukciju bolničke ljekarne, imali bismo robotizirano skladište lijekova, a želimo uvesti i zračne pošte unutar bolnice, no to nije sve – naglasio je Devčić. Naime, treći segment radova odnosi se na izdvojeni objekt na Šoderici, koji se nalazi odmah do nekadašnjeg Tomislava. Kako piše u bolničkom izvješću, tamo je u planu napraviti Edukacijsko-trenažni centar.

– Projekt obuhvaća rekonstrukciju, energetsku obnovu i opremanje centra uz uređenje okoliša. Svrha je razvoj i poboljšanje edukacije djelatnika, a sve s ciljem pružanja kvalitetnije usluge zdravstvene zaštite. Glavni i izvedbeni projekti su izrađeni, čekamo građevinsku dozvolu, a sredstva bismo osigurali apliciranjem na natječaje iz fondova EU – završio je Devčić.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

veselo je na travnjaku i okolo njega

FOTO Rečani slave 50 godina kluba, za iduću sezonu najavili pohod prema vrhu ljestvice

DERGEZ TRGOVINE ORGANIZIRALE DERGEZ OBITELJSKI DAN

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji na Karauli uživali u bogatim zabavnim sadržajima

DANI ZAHVALE I ZAJEDNIŠTVA

FOTO Druženjem pomogli potrebitim učenicima i studentima

KONFLIKT U PRIGORJU

Na susjedi slomio drveni kolac jer je pošpricala njegove jabuke. Mora joj platiti 7.000 eura odštete

IZ KRIŽEVACA OTIŠLI GLAVNI NAPADAČ I TRENER

Mladen otišao na Island, Radnik na klupu doveo jako ime s kojim će i dalje pucati visoko


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati