Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POZITIVNI TRENDOVI TRŽIŠTA RADA U NAŠOJ ŽUPANIJI

Snažno porasla potreba za radnicima, nezaposlenost pala

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nakon zimskog usporavanja nove zaposlenosti i blagog rasta nezaposlenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, tržište rada ponovno je vrlo aktivno te se povećala zaposlenost i smanjila nezaposlenost, kako na mjesečnoj, tako i na godišnjoj razini. Tijekom ožujka 2024. godine iz evidencije nezaposlenih ukupno su izašle 364 osobe (za 23,4% više nego u veljači te za 11,7% više nego u ožujku prethodne godine), od toga je zaposleno 280 osoba, dok je ostatak izlazaka druge prirode. Pošto smo industrijska županija, najviše novozaposlenih u ožujku posao je pronašlo u prerađivačkoj industriji, gdje su posao pronašle 74 osobe. Novoprijavljenih osoba na Zavodu za zapošljavanje je tijekom ožujka bilo 189, što je 16,7% manje nego u veljači te za 30,8% manje nego u ožujku prethodne godine. Križevci od tri grada u našoj županiji nastavljaju biti grad te mikroregija koja prednjači s najmanjom stopom nezaposlenosti.

Tako je najviše novoprijavljenih osoba bilo u ispostavi Koprivnica (95) , zatim u ispostavi Đurđevac (55) te najmanje u ispostavi Križevci (39). Tijekom prva tri mjeseca 2024. godine u evidenciju Zavoda ušlo je 795 osoba, što je u odnosu na isto razdoblje 2023. godine manje za 93 osobe ili 10,5%. Veća je potražnja za radnicima i to osjetno. Područni ured Križevci tijekom izvještajnog je mjeseca evidentirao 607 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 17,6% više nego u veljači te za 18,6% više nego u ožujku prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (138 osoba ili 22,7%), prerađivačkoj industriji (91 osoba ili 15,0%), obrazovanju (86 osoba ili 14,2%), trgovini na veliko i na malo, popravku motornih vozila i motocikala (66 osoba ili 10,9%), javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju (39 osoba ili 6,4%), građevinarstvu (38 osoba ili 6,3%), stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (34 osobe ili 5,6%) te u ostalim uslužnim djelatnostima (31 osoba ili 5,1%).

Takva je tendencija i u prva tri mjeseca ove godine, gdje je povećana potražnja za radnicima, ali je i smanjena nezaposlenost. Po rekordno niskoj razini nezaposlenosti još se uvijek ističu Križevci, gdje je zbog blizine Zagreba i dobre povezanosti te povećane gospodarske aktivnosti nezaposlenost daleko manja nego u druga dva grada.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik: Za pripremu su vam potrebna samo dva sastojka

USKORO NATJEČAJ ZA RAVNATELJA BOLNICE, MATO DEVČIĆ RAZMIŠLJA O TREĆEM MANDATU:

“Skratit ćemo liste čekanja, urediti bolničku ljekarnu i objekt na Šoderici”

PANONSKA AVANTURA

FOTO/VIDEO Vožnjom kanuom i lađom po Dravi pomogli Udruzi Plava krila


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati