Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

„Šoderica je zapostavljena, a mogla bi biti turističko središte!”

Mještani Šoderice pokrenuli su inicijativu za osnivanjem mjesnog odbora na području općine Legrad. Prvi korak za to osnivanje je udruge građana preko koje bi se za to izborili, a riječi o tome bilo je i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća. Na njoj je zaključeno kako treba dopuniti zahtjev točnim podacima granica budućeg naselja, nazivima ulica, te uskladiti zahtjev s prostorno-planskom dokumentacijom. Šoderica, iako oduvijek poznata kao vikend-naselje i mjesto za odmor za brojne vikendaše, mnogima je već dugo stalna adresa, a pod Općinu Legrad navedena je tek – kao ulica.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Prvi srpnja u 19 sati dogovorena je tematska sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će tema biti Šoderica i problemi vezani uz nju. Proveli smo anketu među vlasnicima nekretnina na Šoderici, koji su u velikom broju iskazali interes i potrebu za osnivanjem mjesnog odbora. Problema je puno, a time ćemo se moći izboriti da se život na Šoderici poboljša, što kod općine, što kroz razne fondove i natječaje – rekao je ispred inicijative Ivan Peti, koji je aktivnu ulogu preuzeo nakon što su se u njegovu susjedstvu prošle godine izborili da se promjeni prostorni plan Šoderice, prema kojem bi na livadi uz samo jezero na Lazinama niknule nove vikendice.  

Vlasta Česi i Ivan Peti

– Nastala je potreba da se nešto pokrene, mi nastojimo zastupati vlasnike građevina i vikendaše, da nam Šoderica bude ljepša i čišća, s nekim novim sadržajima i događanjima – zaključuje Peti.

– U interesu nam je da se što više ljudi uključi u rad udruge, s posebnim naglaskom na mlade. Oni bi svojim djelovanjem pridonijeli inicijativi u raznim područjima, od ekološkog i edukativnog dijela uz škole i vrtiće do sportskih udruga, umjesto da se sve izbetonira do zadnjeg slobodnog kvadrata jer se može skupo prodati – rekla je Vlasta Česi, koja ističe veliki potencijal Šoderice i u turizmu, naglasivši kako nekad popularni ugostiteljski objekti zjape prazni i ostavljeni su da propadaju.

Iz inicijative napominju kako je osnivačka skupština udruge Šoderica zakazana isti dan kad i tematska sjednica Općine Legrad, i to u 17.00 sati na karauli Botovo. Tada će se održati Osnivačka skupština udruge Šoderica, a zatim prisustvovati tematskoj sjednici. Mjesnim bi odborom, ističu iz inicijative, imali direktniji utjecaj na upravljanje budućim naseljem koje bi po novom bilo ravnopravno ostalim naseljima na području općine.

Načelnik Ivan Sabolić

No, iz Općine Legrad tvrde kako neće ići baš tako jednostavno. Na području općine ne postoje mjesni odbori, koji su ukinuti još prije 18 godina, a osnivanje novih predstavlja prevelik trošak, rekao je za Podravski načelnik Legrada Ivan Sabolić:

– Na području cijele općine nema toliko stanovnika, no umjesto toga želimo potaknuti Savjetodavne odbore, koji nisu zamjena za mjesne, ali koji mogu pomoći stanovnicima općine i dati priliku zainteresiranima da aktivno sudjeluju – tvrdi Sabolić, nadodavši kako za osnivanje naselja treba ispuniti nekoliko uvjeta.

– To ne ide preko noći i na „ho-ruk“, potrebno je odraditi neke predradnje. Trebalo bi definirati granice naselja, zatim koje katastarske čestice sve ulaze pa sve do naziva budućih ulica. Najvažnije je, međutim, pripremiti prostorno-planske dokumente. Za sve to treba vremena – zaključuje Sabolić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

vrući županijski 'mercato'

Drnjančani Starigradu oteli najvećeg bisera, ovi uzvratili s pet novih imena, pojačale se i Močile

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati