Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Spor: Država ne želi Općini Molve vratiti parcele u Sekulinama i Hambaru

Odlukom Trgovačkog suda u Varaždinu Općina Molve još je jednom izgubila spor u kojem traži od države povrat parcela u predjelima Sekuline i Hambar. Odlukom Ministarstva poljoprivrede 2014. godine parcele u Sekulinama i Hambaru unutar područja oko prirodnog korita vodotoka rijeke Drave proglašene su javnim vodnim dobrom i bile su predviđene kao dio hidroelektrane koja se trebala graditi na Dravi pa je Općina ostala bez njih.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prije sedam godina Općina Molve pokrenula je spor sa zahtjevom da se za oduzete parcele „izbriše“ status javnog vodnog dobra te da se vrate u vlasništvo Općine. Odlukama Upravnog suda utvrđena je nezakonitost rješenja o proglašenju javnog vodnog dobra pa je Općina zatražila i povrat parcela u njeno vlasništvo, no kako je država to odbila, pokrenut je sudski spor.

I u pokrenutom sporu država se protivila vraćanju vlasništva i to pozivajući se na zakon o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. godine. No, Općina je i nakon stupanja na snagu tog zakona stekla vlasništvo nad parcelama i to kupnjom pojedinih čestica od privatnih vlasnika. Prije dvije godine Trgovački sud u Varaždinu prvi je put odbio zahtjev Općine Molve koja je uložila žalbu pa je odlukom Visokog trgovačkog suda spor vraćen na ponovni postupak. Sad je, pak, Trgovački sud u Varaždinu opet donio odluku o odbijanju zahtjeva Općine Molve i to na temelju zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. godine i zakona o vodama.

Općina Molve će i nakon ove nove presude uložiti žalbu.

– Kako je dozvoljeno samo jedanput ukinuti presudu, očekujemo da će Visoki trgovački sud preinačiti presudu i usvojiti naš zahtjev da se parcele vrate u naše vlasništvo. Isti takav slučaj smo imali s Ribičkim domom u Sekulinama koji smo uspjeli vratiti u naše vlasništvo, a parcele za koje vodimo spor s državom namjeravamo iskoristiti za nove ribolovne i rekreativne sadržaje radi obogaćivanja turističke ponude – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI