Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stalno ste umorni? Možda vam je organizam prekiseo…

Kiselost organizma naziva se stanjem tijela u kojem je narušena pH ravnoteža. Kiselost nastaje zbog raznih uzroka – nepravilnom (nezdravom) prehranom i toksinima koji se u našem tijelu pojavljuju zbog psiholoških i fizičkih razloga, kao i vanjskim čimbenicima poput onečišćenog okoliša. Za kiselost organizma odgovoran je čitav niz bolesti, čak i one ozbiljnije poput alergija, raka i drugih autoimunih bolesti, čije je liječenje izuzetno teško ili čak nemoguće.

Zbog toga je potrebno uložiti napor da se detoksificiraju ili očiste i tako eliminiraju kiselost. Naravno, nije dobro čekati do pojave bolesti – činjenica da je potrebno ukloniti kiselost organizma očituje se općim umorom i nelagodom. Najbolje je započeti s ravnotežom acidobazne kiseline kroz prehranu. Najvažniji osnovni element za brzo uklanjanje kiselosti u tijelu je kalcij, a uz njega je odličan magnezij. Kiselosti se na taj način možemo osloboditi namirnicama koje ih sadrže i pomoći u uklanjanju toksina u obliku kiselina. Kada je kiselost tijela izrazito jaka, koristimo i snažna osnovna sredstva koja još brže neutraliziraju, poput sode bikarbone.

Međutim, eliminiranje kiselosti organizma nije potrebno samo osobama koje su bolesne – sportaši koji tijekom vježbe osjete mišićnu kiselost (mliječna kiselina) također zahtijevaju čišćenje organizma. Njima se također savjetuje konzumiranje kalcija i magnezija, koji istodobno sprječavaju grčeve u mišićima (većina sportaša uživa u raznim izotoničnim napicima koji zamjenjuju soli i pomažu kod eliminacije kiselosti tijekom intenzivnog vježbanja). Prije svega, potrebno je piti takozvanu „živu” vodu, ili ioniziranu alkalnu vodu. Kiselost tijela nema nikakve veze s kiselim okusom hrane! Osnovna hrana uključuje: krumpir, kivi, rajčice, grožđice, špinat, mrkva, kava i čaj, svježe povrće … Kisela hrana uključuje sir, salamu, skušu, meso, ribu, jaja, žitarice, sušeno voće, čokoladu …

Također, kisela hrana uključuje većinu prerađene ili industrijski pripremljene hrane. Da biste živjeli zdravo i eliminirali kiselost vašeg organizma, važno je konzumirati dovoljno osnovne hrane (kiselu ionako jedemo dovoljno), a da ne morate stalno pregledavati popise kiselih i osnovnih namirnica. U principu se voće i povrće smatra osnovnim, pa bismo trebali osigurati da na dijeti konzumiramo što više svježeg voća i povrća i već smo na putu k uspjehu. (mojdoktor.hr)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

POSAO U DRŽAVNOJ TVRTKI

HŽ Infrastruktura traži 16 radnika i 33 pripravnika!

RADOVI U LISTOPADU

HŽ ima važnu obavijest za sve putnike

ZDRAVLJE U VAŠEM VRTU

Sadi se u rujnu i bere sve do proljeća: Ovo je najzdravija salata na svijetu

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Trgovački lanac iz prodaje povukao popularan proizvod zbog opasnosti za zdravlje djece

MISLI NA ZDRAVLJE

Ove jednostavne vježbe disanja učinkovito snižavaju visoki krvni tlak

Obavijest

Farmacetuski div prijavio nestašicu lijeka za shizofreniju

Upišite pojam koji želite pretraživati