Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Star više od tri stoljeća! Blagoslovljen obnovljeni barokni Pil Presvetog Trojstva

Na blagdan Presvetog Trojstva, prošlu nedjelju, nakon svete mise župnik Damir Tito Šmintić blagoslovio je obnovljeni Pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu. Inicijativu za obnovu pokrenuo je Josip Mlinarić, budući da je taj vrijedan vjerski spomenik bio oštećen te mu je prijetilo urušavanje. 

Zahvaljujući sluhu načelnika Danimira Kolmana i članovima Općinskog vijeća, osigurana su financijska sredstva za obnovu u skladu sa zakonima konzervatorske struke. Pil je klasificiran kao sakralna graditeljska baština, a nastao je 1718. godine. Označen je kao „nepokretno kulturno dobro“ pravnog statusa „zaštićeno kulturno dobro“. Sada je u vlasništvu Općine Rasinja, a u nadležnosti Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Dao ga je sagraditi gospodar Stjepan Keczer.

– U njegovoj obitelji vjerski duh bio je vrlo jak i on je, vjerojatno iz neke zahvale Bogu, dao podići krasan kip Svetog Trojstva u Cvetkovcu. U prilog toj činjenici govori aplicirani grb donatora s prednje strane stuba s rijetkim prikazom golubice koja u kljunu nosi prsten. Uz godinu izgradnje upisana su i slova PGDSKDR. To su inicijali donatora, a znače P(erillustris) ac G(enerosus) D(ominus) S(tephanus) K(eczer) De (Radovan), što bi u slobodnom prijevodu značilo vrlo ugledan plemenitaš gospodar Stjepan Kecer de Radovan. Predikat de Radovan Keczeri dobili su po selu Radovan u Baranjskoj županiji gdje su također imali posjede. Stjepan Keczer bio je plemićki sudac i od 1709. do 1714. podžupan Križevačke županije – rekli su u Općini Rasinja. 

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

Zabilježeno pet jedinki ove invazivne vrste

Na Dravi se pojavila egipatska guska

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

misli na zdravlje

Ovo je povrće najstariji prirodni lijek na svijetu i sprječava pojavu raka

POSAO U PODRAVINI I PRIGORJU

Rastući trgovački lanac traži mesare, prodavače i voditelje

POSAO U DRŽAVNOJ TVRTKI

HŽ Infrastruktura traži 16 radnika i 33 pripravnika!

Upišite pojam koji želite pretraživati