Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Starcima ukrali 57.000 kuna, jedan od Đurđevčana već sedam godina u bijegu

Sedam godina od podizanja optužnice Općinski sud u Koprivnici donio je rješenje prema kojem će se Samiru (43) iz okolice Đurđevca, zbog sudjelovanja u dvjema krađama u Budančevici i Suhoj Kataleni 2013. i 2014. godine u kojima je nestalo ukupno 57.600 kuna, suditi u odsutnosti.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Optužnicom se tereti da je u Budančevici u rujnu 2013. godine zajedno s još tri pomagačice ušao u kuću i ukrao 12.600 kuna. Prema unaprijed stvorenom dogovoru, jedna se prevarantica predstavila ukućanima kao djelatnica Ministarstva koja obavlja popis prostorija i razgovarala s njima kako bi im zaokupila pažnju dok su ostali prevaranti ušli u kuću i iz ladice u sobi uzeli novac koji su kasnije podijelili.

Drugom točkom optužnice okrivljena grupa pojačana za još jednog muškog člana tereti se za mnogo ozbiljniju krađu u kojoj je nestalo čak 45.000 kuna. Zbilo se to u veljači 2014. godine u Suhoj Kataleni pored Đurđevca. Obrazac kaznenog djela bio je jednak. Ista je osoba zaokupila vlasnicu kuće predstavljajući se kao djelatnica Ministarstva koja treba obaviti popis prostorija dok su ostali ušli u kuću i pretražili je. U ladici u hodniku kuće, u dvije kutije, bio je spremljen novac. Uzeli su sve, a radi se o iznosu od 45.000 kuna. Prvookrivljena je istražiteljima kazala kako je osobe s kojima je kasnije krenula činiti kaznena djela upoznala u kući svojih kumova.

– Došla je do mene i rekla da ima jedan posao za mene kako mogu lakše doći do novca. Znala je da imam financijskih problema i rekla mi da se ne moram ništa bojati, da će sve biti u redu i da ne budem ništa radila što se ne bi smjelo. Drugi dan sam pristala, ali sam htjela znati o čemu se radi. Odgovorila mi je da će mi sve objasniti u automobilu i da ću na taj način brzo doći do novca. U kući mi je bila isključena struja, voda, plin, imala sam financijskih problema, a dijete su mi oduzeli i poslali udomiteljskoj obitelji. Rekla mi je da će mi ona ili Samir reći u koju kuću trebam ući kako bih se predstavila kao djelatnica koja popisuje prostore – kazala je jedna od okrivljenica koja je tijekom istrage teretila ostale okrivljenike.

Posvjedočila je kako im je majka jedne okrivljenice pronalazila kuće u kojima je znala da žive same starije osobe, ili pak što je jednom bio slučaj, gdje živi starija osoba sama s mentalno zaostalim sinom. Po kućanstvima su se zadržavali 15-20 minuta. Priznala je kako je dobiveni novac uzela, no nije bila zadovoljna iznosom. Jednom su joj dali 1300 kuna, a jednom 700. Rekli su joj da nemaju više novca i da sve dijele na tri dijela i da je svatko dobio toliko. Za vrijeme dok je ona zadržavala vlasnike kuće, okrivljeni su krali nakon čega su joj dali signal da može otići. Nakon toga su se navažali autom i otišli drugookrivljenom Samiru kući. Nakon što su uhvaćeni i kazneno prijavljeni, u tom je kaznenom predmetu prvookrivljena pravomoćno osuđena, dok sud nikako nije mogao doći do drugookrivljenog Samira.

Pristupio je tek jednoj raspravi na kojoj je odvjetnica jedne okrivljenice zatražila rok za pripremu obrane jer je tek primila punomoć za zastupanje. Na drugim se raspravama Samir nije pojavljivao. Prvo je sudu javio kako ne može pristupiti raspravi zbog ‘spriječenosti obiteljske naravi’, zatim mu poziv nije mogao biti uručen jer se odselio, a zatim je protiv njega raspisan europski uhidbeni nalog i međunarodna tjeralica, a određen mu je i istražni zatvor u kojem nije završio te ni danas nije uhićen. Zbog toga su tužitelji predložili da mu se sudi u odsutnosti, što je sud prihvatio.

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

proširenje dviju ulica, 900 tisuća eura za pješačko - biciklističke staze

Provjerili smo što će se sve graditi i projektirati u 2024. godini

ISPIT ODRŽAN U VATROGASNOM DOMU U PITOMAČI

Vatrogasne zajednice dviju općina imaju 18 novih osposobljenih vatrogasaca

U PRORAČUNU PREDVIĐENO 40 TISUĆA EURA

Podravska općina sufinancira kupnju i uređenje nekretnina

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati