Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

“Starica” iz Đelekovca: Naša bazga starija je od 100 godina i ne kanimo ju rušiti!

Obitelj Vidović iz Đelekovca na svom imanju ima jedno od najstarijih stabala bazge u Hrvatskoj. Stablo je, kaže Štefa Vidović, starije od 100 godina, a teško je točno odrediti prije koliko je godina zasađeno.

Ova je priča objavljena u utorak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Meni su 73 godine i otkako znam za sebe stablo bazge na tom je mjestu. Zasadio ga je moj djed pa sa sigurnošću mogu reći da je starije od 100 godina. Naši poznanici koji se bave drvom, kad su vidjeli tu bazgu, odmah su zaključili da je starije od 100 godina – priča nam Štefa Vidović.

Stablo je točno na međi sa susjedovim imanjem pa ga je, dodaje Štefa, njen suprug zamalo prije tri godine srušio. Krošnja se počela širiti, a kako su susjedova djeca bila mala, prijetila je opasnost da grane ne padnu na njih.

– I susjed je, poput mene, bio uporan u stajalištu da ne treba rušiti bazgu jer je ona svojevrsni zaštitni znak našeg imanja. Na kraju je suprug samo orezao grane, a od lani bazga je ponovno počela cvjetati – kaže Štefa Vidović.

Na svom imanju Vidovići su zasadili i indijske banane, a Štefa veliku pažnju posvećuje i uređenju okućnice. Ipak je najviše ponosna na staru bazgu.

– Staro stablo bazge također svima upada u oči i zbog toga ga smatram zaštitnim znakom našeg imanja. Ne kanimo ga srušiti jer je bez obzira na starost zdravo, što potvrđuje i činjenica da svake godine procvjeta – zaključila je Štefa Vidović.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Svoju je štalu pretvorio u galeriju

VIDEO Pero: “Boli me što Đurđevac nije htio prihvatiti moju donaciju”

Između Đurđevca i Kalinovca

UPRAVO Sudar Peugeota i Golfa na Podravskoj magistrali

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati