Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
školu u jagnjedovcu nagrizao je zub vremena, u planu je nova

Stjepan: “Išao sam u nju prije 70 godina, bila je ista kao i sada”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Koprivnica je nedavno dobila novu školu na Podolicama, pored Đuro Ester izgrađena je školsko-sportska dvorana, isto vrijedi i za Antun Nemčić Gostovinski, koja je dodatno uređena, a planovi postoje i za školu Braća Radić, koja je jedna od većih u Hrvatskoj, no dodatno će se širiti kako bi se i u njoj mogla pohađati jednosmjenska nastava. Gradske se vlasti, dakle, s pravom hvale kada kažu da im je obrazovanje u fokusu, a pritom ne misle stati, jer bi na red trebale doći područne škole u Starigradu, Reki i Jagnjedovcu. To nam otkriva i plan nabave za 2024, koji je ovih dana objavljen na službenoj gradskoj stranici.

Među brojnim projektima nalazi se i projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju škola u Reki i Starigradu, dok bi se ona u Jagnjedovcu izgradila. Upravo o toj školi u Jagnjedovcu bilo je govora i na gradskom vijeću, kada su oporbeni vijećnici Jakšića podsjetili da je u prilično derutnom stanju. U to smo se i sami uvjerili prošlog tjedna. Malenu kuću koja služi kao Područna škola nagrizao je zub vremena i teško je uopće povjerovati da se u takvom zdanju odvija nastava. Pohađa je 14 učenika u dvije smjene, a da su se na stanje u kakvom rade već navikli otkrila nam je učiteljica Martina, koju smo zatekli ispred škole.

– Snalazimo se koliko i kako možemo, nama ja najvažnije da su djeca sretna, jer smo onda i mi sretni. Naravno da bi i nama i učenicima i roditeljima bilo lakše i ljepše da se nastava odvija u novijoj školi, ali trenutno je tako kako je. Izvana možda izgleda loše, ali unutra imamo sve što nam treba za rad s djecom i po tom pitanju nikad nije bilo problema. Eto, nedavno smo dobili i nove sprave na igralištu tako da mališanima stvarno ništa ne nedostaje. Međutim, nadamo se da ćemo u budućnosti dobiti novu školu, tako nam je i obećano – kazala nam je učiteljica Martina, koja u Jagnjedovcu predaje gotovo četiri godine. Kako ne bismo remetili mir učenicima, u unutrašnjost škole nismo ulazili, no naša sugovornica otkrila nam je da se škola sastoji od malog hodnika i jedne velike učionice te WC-a, dok im se hrana vozi iz matične škole u Koprivnici, a to je OŠ Antun Nemčić Gostovinski. Ispred škole zatekli smo i Stjepana Grobenskog, koji živi nekoliko kuća dalje i koji je pravi kroničar svega onoga što se tamo događa unazad nekoliko desetljeća. Ne sjeća se točno kada se škola gradila, ali smatra da ima valjda 100 godina.

– Ja sam u istu ovu školu išao prije gotovo 70 godina i od tada se malo toga promijenilo. Štoviše, izvana ništa, dok se nešto malo popravljalo na konstrukciji i krovištu. Tako da sam siguran da je stvarno došlo vrijeme da se nešto napravi po tom pitanju. Mislim, dovoljno je samo pogledati školu i to će svakom biti jasno – istaknuo je Grobenski. Kaže da se u njegovo vrijeme u Jagnjedovcu provodila cijela osnovna škola, no sada je situacija drugačija, školu pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda, a kasnije idu u Koprivnicu.

– Sve je bilo drugačije, a bilo je i više djece. Koliko se sjećam, bilo nas je više od 80, ali tu su dolazili i školarci iz Peščenika, Kamenice, čak i gornjeg dijela Starigrada, dok danas ovdje idu samo djeca iz Jagnjedovca. Ali neka, bitno da je živo i da škola postoji, još kad bi izgradili novu bilo bi super – naglasio je. Iz Grada, pak, poručuju da je obnova u planu i da su sve tri područne škole prijavili na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

– Dobili smo pozitivnu ocjenu za Osnovnu školu Braća Radić, a za područne škole ministarstvo još uvijek nije ništa definiralo, valjda s Europskom komisijom dogovaraju na koji će način odobravati i analizirati sve ono što je pristiglo. Čim dobijemo povratnu informaciju izvijestit ćemo javnost kakav je plan za dalje, no što se tiče škole u Jagnjedovcu, znam da smo uložili u stolariju i neke stvari oko krovišta, no činjenica je da je zgrada u lošem stanju i nema smisla temeljito ulagati – odgovorio nam je gradonačelnik Mišel Jakšić. Kao što smo napisali u početku, za razliku od Reke i Starigrada koji bi išli u rekonstrukciju, plan je školu u Jagnjedovcu na novo izgraditi, vjerojatno na istoj lokaciji na kojoj se nalazi i sada. Kad će i hoće li taj plan zaživjeti tek ćemo vidjeti.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izložba vina u Novigradu Podravskom

Rajnski rizling Dražena Banjkovca šampion, Hegedićev kerner najvino novigradskih goric

JESTE LI ZNALI?

Kažu da je ovo najzdravija salata na svijetu. Ima jako antikancerogeno djelovanje

apsolutno nitko ne reagira

FOTO U šumi kod Koprivnice odlažu se velike količine otpada: “Uništava se priroda, baca sve i svašta”

lokomotiva pala u vječitom derbiju

Bravo! Šampanjac se može staviti na hlađenje, pehar se nakon dvije godine vraća u Koprivnicu

Al' se danas dobro jelo baš

FOTO Bregovska pita uoči današnje manifestacije čuvala se pod tri ključa

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati