Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Policajci pokušali zataškati incident o lovu

Stjepan: Optužili su me za širenje informacije o incidentu, zastrašivali te izbacili iz društva

Protiv nekoliko policajaca, redom članova lovačkog društva Košuta-Prigorje, u tijeku su postupci zbog povrede službene dužnosti, zajedno s lovočuvarom spomenutog Lovačkog društva iz Gornje Rijeke nedaleko od Križevaca, za kojeg je također utvrđeno da je potencijalno počinio prekršaj. Podaci su to iz službenog policijskog dokumenta koji je Podravski list dobio na uvid.

Kako doznajemo, jedan od lovaca stradao je u lovu u prigorskim poljima krajem siječnja prošle godine, i to samoranjavanjem vatrenim oružjem u nogu. Tu, međutim, ne bi bilo ništa sporno da iz lovačkog društva nisu, kako sad izgleda, pokušali zataškati slučaj kojim se sada bavi policija. Slučaj je izašao na površinu nakon što je Lovačko društvo izbacilo dugogodišnjeg člana i iskusnog lovca Stjepana Valaška, koji je nakon niza neugodnih situacija, točnije prijetnji i straha za svoj život, odlučio sa svojom pričom odlučio izaći u javnost. Kako nam je rekao, sve je počelo upravo od tog nemilog događaja u kojem je i sam sudjelovao.

– Toga dana bili smo osmorica. Osobno nisam vidio sporni događaj, no u jednom su trenutku zaustavili lov i rekli kako si je jedan od lovaca prostrijelio nogu. Lovnik ga je otpremio svojim automobilom u Zagreb i dogovorili su da se policija ne zove, a o svemu da se ne priča – ispričao nam je Valaško, napomenuvši kako se dogovora planirao i držati.

No, kako izgleda, priča se počela širiti, a ubrzo su Stjepanu pristigli pozivi na mobitel u kojem ga se prozivalo da je on prvi počeo širiti priče u selu, aludiravši na njegove odlaske u lokalnu gostionicu. 

– Pitali su me zašto sam to razglasio, iako zaista nikome ništa nisam rekao. No, rekli su mi kako će to provjeriti i ubrzo me nastavili napadati – nastavlja Stjepan, pretpostavivši kako je moguće i da se netko tko nije bio član društva našao u blizini te čuo zapomaganje unesrećenog lovca. 

Stjepan je nakon incidenta počeo dobivati pozive sa skrivenog broja, a uslijedile su i prijetnje

No, nakon nekoliko dana nazvao ga je netko sa skrivenog broja, poručivši mu kako imaju argumente da ga izbace iz društva, što su na kraju i učinili. Valašku je službeno uručeno rješenje društva u listopadu prošle godine, u kojem navode kako je na redovnoj godišnjoj skupštini natpolovičnim izglasavanjem odlučeno da ga se izbaci, s objašnjenjem kako je teško povrijedio Statut društva, točnije članak prema kojem je Stjepan „grubo narušio ugled Društva ili ugled lovca, lovačke etike te nanio štetu Društvu svojim neodgovornim ponašanjem ili bilo kakvom djelatnošću protiv Društva“. No, kako nam je rekao Stjepan, nije mu točno obrazloženo što je on učinio da bi povrijedio navedenu stavku. 

– Nigdje nije napisano što sam točno napravio. Ako sam nešto krivo napravio, neka kažu. Isto tako moram reći kako su do mog broja mobitela došli putem podataka u policijskom sustavu, za što je postupak također u tijeku – pojašnjava Stjepan rekavši da, s obzirom na to da su djelatnici policije, oni zloporabili svoje položaje za privatnu osvetu. 

Slučaj je Stjepan prijavio policiji, nakon čega je provedeno kriminalističko istraživanje, čime su utvrđeni neki od njegovih navoda, uz napomenu kako će protiv navedenih policajaca poduzeti daljnje mjere, iako nije navedeno točno kakve. Kontaktirali smo i predsjednika Lovačkog društva Martina Oraka, koji nije htio komentirati točne razloge izbacivanja iz društva, napomenuvši kako je Valaško sve dobio napismeno, odnosno kako su mu razlozi dobro poznati. 

– Gospodinu Valašku dozvoljen je uvid u zapisnik godišnje skupštine u Uredu za udruge u Križevcima, u kojem su navedene okolnosti zašto je izbačen. Nitko mu ne sprečava uvid u to, budući da je do datuma te skupštine bio član – naveo je Orak, ne želeći previše komentirati ni slučaj oko samog lova, potvrdivši samo da su postupci u tijeku. 

Martin Orak, predsjednik društva, bio je škrt na komentarima

– Ne radim u policiji, ali mogu vam reći da sve to nije istina. No, ne mogu o tome više reći, pogotovo zato što kazneni postupci još uvijek traju – zaključio je Orak. Dok policijski postupci traju, sve je razvidnije kako bi ova priča mogla imati i svoj nastavak.

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI