Stotinjak građana potražilo pomoć oko uštede energije

U samo mjesec dana rada Centra za borbu protiv energetskog siromaštva dvjestotinjak građana Križevaca obratilo se za pomoć i savjete vezane uz potrošnju energenata, odnosno uštedu energije.

Strah od visokih cijena ove jeseni čini svoje, a djelovanje drugog ovakvog centra u Hrvatskoj, odnosno prvog u našoj regiji, pokazuje da je njegovo djelovanje i dostupnost građanima tim potrebnije.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Centar je otvoren 15. srpnja u sklopu već postojećeg Energetsko-klimatskog ureda, na adresi Ulica Ivana Zakmardija Dijankovečkog 8, i to na inicijativu energetske zadruge KLIK i udruge DOOR u sklopu projekta PowerPoor. Više o radu Centra rekla nam je Ivana Dubravec, stručna suradnica Zadruge KLIK.

– Interes za solarne elektrane, ali i druge vidove uštede energije u zadnjih nekoliko mjeseci jako je porastao. Ove smo godine prijavili više od 50 projekata za ugradnju fotonaponskih elektrana na javne natječaje za njihovo sufinanciranje – rekla nam je Dubravec, istaknuvši kako građani Križevaca svakodnevno dolaze s upitima o štednji energije.

– U prosjeku nam svakodnevno dolazi po pet ili šest građana s upitima kako uštedjeti, od kojih su mnogi zainteresirani za instalaciju solarnih panela na svoju nekretninu, ali i energetsku obnovu zgrade. Otkako je sam Centar krenuo s radom, interes građana je, primjećujemo, još veći – tvrdi Dubravec, nadodavši kako su, pokraj fotonaponskih elektrana, najčešći upiti vezani uz promjenu sustava grijanja.

– To ljude najviše brine jer se boje što će biti s cijenama plina najesen, koje će neminovno rasti, uz druga najavljena poskupljenja. Što se tiče energetske obnove, najčešća su pitanja oko zamjene fasada, krovišta i same stolarije na kućama. Interesiraju ih javni pozivi za sufinanciranje, jer većina građana na žalost, ne može snositi taj financijski trošak – ističe Dubravec.

– Od 50 prijavljenih projekata, 30-ak je već sada u realizaciji, i do kraja godine će na toliko kuća biti postavljene prve solarne elektrane. Dodajmo da se svaka elektrana projektira prema procjenama o potrošnji u pojedinom kućanstvu i njihovim budućim potrebama, što će reći da cijena svakog projekta varira. Ona najviše ovisi o snazi elektrane, no možete računati da bi ona iznosila oko deset tisuća kuna po kilovatu – zaključuje Dubravec.

FOTO: NIkola Wolf, Krizevci.hr

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI