Stotine Križevčana potražile pomoć kako bi smanjile troškove energije

U samo mjesec dana rada Centra za borbu protiv energetskog siromaštva dvjestotinjak građana Križevaca obratilo se za pomoć i savjete vezane uz potrošnju energenata, odnosno uštedu energije. Strah od visokih cijena ove jeseni čini svoje, a djelovanje drugog ovakvog centra u Hrvatskoj, odnosno prvog u našoj regiji, pokazuje da je njegovo djelovanje i dostupnost građanima tim potrebnije.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Centar je otvoren 15. srpnja u sklopu već postojećeg Energetsko-klimatskog ureda, na adresi Ulica Ivana Zakmardija Dijankovečkog 8, i to na inicijativu energetske zadruge KLIK i udruge DOOR u sklopu projekta PowerPoor. Više o radu Centra rekla nam je Ivana Dubravec, stručna suradnica Zadruge KLIK.

– Interes za solarne elektrane, ali i druge vidove uštede energije u zadnjih nekoliko mjeseci jako je porastao. Ove smo godine prijavili više od 50 projekata za ugradnju fotonaponskih elektrana na javne natječaje za njihovo sufinanciranje – rekla nam je Dubravec, istaknuvši kako građani Križevaca svakodnevno dolaze s upitima o štednji energije.

– U prosjeku nam svakodnevno dolazi po pet ili šest građana s upitima kako uštedjeti, od kojih su mnogi zainteresirani za instalaciju solarnih panela na svoju nekretninu, ali i energetsku obnovu zgrade. Otkako je sam Centar krenuo s radom, interes građana je, primjećujemo, još veći – tvrdi Dubravec, nadodavši kako su, pokraj fotonaponskih elektrana, najčešći upiti vezani uz promjenu sustava grijanja.

– To ljude najviše brine jer se boje što će biti s cijenama plina najesen, koja će neminovno rasti, uz druga najavljena poskupljenja. Što se tiče energetske obnove, najčešća su pitanja oko zamjene fasada, krovišta i same stolarije na kućama. Interesiraju ih javni pozivi za sufinanciranje, jer većina građana na žalost, ne može snositi taj financijski trošak – ističe Dubravec.

– Od 50 prijavljenih projekata, 30-ak je već sada u realizaciji, i do kraja godine će na toliko kuća biti postavljene prve solarne elektrane. Dodajmo da se svaka elektrana projektira prema procjenama o potrošnji u pojedinom kućanstvu i njihovim budućim potrebama, što će reći da cijena svakog projekta varira. Ona najviše ovisi o snazi elektrane, no možete računati da bi ona iznosila oko deset tisuća kuna po kilovatu – zaključuje Dubravec. 

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI