Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
RIJEŠEN PROBLEM KOJI JE NEKIMA UPROPASTIO POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Svaki učenik od prosinca će imati svog pomoćnika

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dobre vijesti za roditelje križevačkih učenika koji ove školske godine dijele pomoćnike u nastavi stižu iz gradske Uprave. Grad Križevci odlučio je riješiti problem i pronaći sredstva za zapošljavanje dodatne četiri osobe kako bi svako dijete kojem je to potrebno imalo vlastitog pomoćnika u nastavi. Podsjetimo, školska godina u Križevcima započela je nezadovoljstvom roditelja čija su djeca, za razliku od dosadašnje prakse, bila izabrana da dijele pomoćnika s još jednim učenikom. Takvih je ove godine trebalo biti četvero, jedna učenica u OŠ Vladimir Nazor i troje u OŠ Ljudevita Modeca. Za Podravski list tada je progovorila majka gluhe djevojčice, polaznice sedmog razreda koja se nije mogla pomiriti s tim da njena kćerka, nakon pet godina rada s jednom te istom pomoćnicu, sada istu mora dijeliti s još jednim učenikom.

– Odgovorni se izvlače, u školi vele nije do nas nego do Grada, u gradu su rekli da je do Županije. Sad, kada joj je pomoć najpotrebnija, više nema pravo na pomoćnicu u nastavi tijekom cijele nastave nego ju mora dijeliti s još jednim učenikom – ispričala je tada razočarana majka 14-godišnje djevojčice. Nakon njenog javnog istupa, stvari su se ubrzo pomaknule u pozitivnom smjeru. Gradonačelnik Mario Rajn odlučio je pronaći dodatne financije. Inače, Pravilnik o pomoćnicima u nastavi jasno utvrđuje da svaki pomoćnik može imati do tri učenika. Gradu Križevcima ove godine iz Ministarstva obrazovanja odobrena su sredstva za 26 pomoćnika na 30 učenika u dvije osnovnoškolske ustanove. Školama, odnosno njihovim stručnim službama prepuštena je odluka da odrede kojih će četiri učenika dijeliti pomoćnike.

– Nije da Grad nije imao sredstva nego projektom nije bilo osigurano više. Godinama nam iz Ministarstva šalju informacije da će jednom doći kraj i da više nećemo imati taj „luksuz“ da svaki učenik ima svog pomoćnika jedan na jedan. Ove godine se prvi puta dogodilo da su prema procjeni Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradu Križevcima za njegove škole potrebna sredstva za 26 pomoćnika. Grad u pravilu tu i nema neku ulogu osim što prikuplja informacije od škola koje pak dobiju rješenja od nadležnog županijskog povjerenstva, a onda te brojke stavimo u tablice i prijavljujemo projekt – pojašnjava križevački pročelnik za društvene djelatnosti Sandro Novosel. Kako bi se smirili ogorčeni roditelji, gradonačelnik je odlučio odobriti sredstva za zapošljavanje dodatna četiri pomoćnika i to ne iz projekta već iz gradskog proračuna.

– Škole su dobile uputu da raspišu natječaj za zapošljavanje i da 1. prosinca pomoćnici počnu raditi kako bi svako dijete imalo svojeg pomoćnika. Odluka je da se do kraja ove školske godine osiguraju sredstva, ako im bude što manjkalo bit će osigurano rebalansom. Bolje tako nego da imamo nezadovoljne roditelje – smatra pročelnik Novosel. S ovakvim rješenjem zadovoljna je i majka djevojčice koja je hrabro istupila sa svojom pričom.

– Zahvalna sam gradonačelniku na razumijevanju i tome što je odlučio pronaći sredstva. Veseli me da će moja djevojčica, ali i ostalo troje djece, koji su poput nje dijelili svoje pomoćnike, sada puno jednostavnije i kvalitetnije funkcionirati na nastavi. Ova tri mjeseca za moju su kćer bila iznimno zahtjevna, bilo je i loših ocjena, no uspjela ih je popraviti zahvaljujući razumijevanju nastavnika – rekla je majka, presretna što će se za njenu kćerku sve ponovo vratiti na staro.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SULUDI PERFORMANS U TRGOVAČKOM CENTRU "KOŠTAO" JU 240 EURA

Jadranka je zakucala mobitel u pod te ga rukama prepolovila. Razlog je krajnje bizaran

parcela na kojoj će se graditi vrtić mještanima zadaje glavobolju

Mještani: “Neka poruše staru šupu i počiste nered. Životinje nam ulaze u dvorišta!”

Vratite ga u najbliži prodajni centar

Plodine iz prodaje povlače prehrambeni proizvod i svim kupcima vraćaju novac

PROMETNA NESREĆA NA VESELOM BREGU

Sudarila se dva automobila u vinogradu. Ima ozlijeđenih

POTVRĐENA OTPUŽNICA PROTIV SUPRUŽNIKA, OČUH TVRDI DA JE DJEČAK KRIV ZA SVE:

Vatrogasci su ga dolazili skidati s drveta, a policija smirivati zbog divljanja i razbijanja

Otkriveni komadići plastike

Spar iz prodaje povlači jedan hrvatski proizvod. Kupcima će novac vratiti i bez računa


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati