Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Idući tjedan sjednica gradskog vijeća

Sve manje prikupljenog otpada iz kućanstava, divlji deponij problem

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Za idući tjedan najavljena je nova sjednica Gradskog vijeća na kojem će se, između ostalog, raspravljati i o izvješću gradonačelnika Mišela Jakšića o njegovu radu u drugoj polovici prošle godine, o poslovanju komunalnog redarstva u 2022., ali i gradskih ustanova, Knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta, Muzeja grada…

Iz izvješća Komunalca vidljivo je kako je protekle godine, u odnosu na prethodnu, prikupljeno dvije tisuće tone otpada više, no do porasta je došlo zbog značajnijeg prikupljanja biorazgradivog otpada.

– Lani smo prikupili čak 280 tona manje mješovitog otpada iz kućanstva, a to ukazuje da građani u većoj mjeri razvrstavaju otpad na kućnom pragu – ističu u Gradu, dok se u izvješću vidi kako je prikupljanje biorazgradivog otpada poraslo s 2350 tona na gotovo 4600 tona.

Čistili su se i divlji deponiji kojih na području grada još uvijek ima, pa je tako s lokacija u Draganovcu i Bakovčicama, šumi Šalovica i pored groblja Pri svetom Duhu prikupljeno čak 4,5 tona raznog smeća. Komunalni redari surađivali su i s raznim udrugama koje se brinu o životinjama pa su tako uklonili povećani broj lešina, s 294 u 2021. godini na 358 lani. „Uhvatili“ su i 97 pasa, što je za 47 manje nego prethodne godine, udomljeno je njih 64.

Knjižnica i čitaonica Fran Galović sa svojih 24-ero zaposlenih lani je ostvarila prihode od 5,7 milijuna kuna, što je za 1,1 milijun više nego u 2021. Razlog je povećanih prihoda povećanje sredstava iz proračuna Grada Koprivnice, Županije i Ministarstva kulture, ali i vlastitih prihoda od usluga koje nude. Naša knjižnica ima čak 7060 članova, od čega čak 1136 novih, a u prosjeku je posjećuje njih 253-oje dnevno. Drastičan pad nije se dogodio ni unatoč činjenici da je dobar dio godine trg pod radovima.

U Pučkom otvorenom učilištu u izvješću su naveli kako su vlastitim prihodima namakli 2,5 milijuna kuna (bez PDV-a), najviše od EU programa, čak 1,4 milijuna. Kino i obrazovanje odraslih donijeli su prihod od po pola milijuna kuna svaki. Kino je 2019. imalo rekordnih 39.269 posjetitelja, no tijekom korone broj je pao, dok 2021. i 2022. bilježi rast s 15.276 na 23.304 lani.

Muzej grada Koprivnice lani je prihodovao pak 4,2 milijuna kuna, najviše iz gradskog proračuna (70 posto), dok su rashodi bili 3,9 milijuna, što je za deset posto manje nego godinu ranije. Dodajmo i kako će se na Vijeću raspravljati i o odluci o rastu plaća gradonačelnika Mišela Jakšića i zamjenice Ksenije Ostriž, koje bi trebale biti veće za 10-ak posto. No, Mišel Jakšić, poznato je, ne prima gradonačelničku plaću, nego ostvaruje onu kao zastupnik u Hrvatskom saboru pa je ova odluka u njegovu mandatu samo formalna. Inače, koeficijenti za izračun plaća zadnji su se put mijenjali 2010. godine, izuzev 2020. godine zbog COVID-a kad su bili smanjeni.

FOTO: PL

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI