Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Biciklisti traže izgradnju staze od đurđevca do kalinovca

Sve više građana na posao ide biciklom opasnom magistralom

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Građani kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo već duže traže da se na Podravskoj magistrali od Đurđevca do Kalinovca izgradi biciklistička staza. Na tom su dijelu Podravske magistrale i poduzetničke zone pa je sve više biciklista u prometu, a kako nemaju odgovarajuću stazu, ugrožena je njihova sigurnost. Na tom dijelu Podravske magistrale godišnje se u prosjeku događaju tri prometne nesreće u kojima sudjeluju i biciklisti. Kako je na toj dionici gust promet, a većina vozača zbog ravne ceste nagazi na papučicu gasa, biciklisti s pravom traže da se izgradi odgovarajuća staza i za njih i za pješake, jer ima građana koji bi i pješice išli na posao.

– Sve je više nas koji biciklom idemo na posao, kao i rekreativaca koji se također voze po toj dionici. Gradska vlast promovira učestalije korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva pa bi se trebala pobrinuti da na svim područjima imamo staze kako naša sigurnost u prometu ne bi bila ugrožena – ističe Karlo, biciklist koji svaki dan prolazi ovom dionicom kad putuje na posao u obližnju tvrtku. Srećom, dodaje on, dosad nije bilo prometnih nesreća s tragičnim posljedicama, no kako sve više kamiona prolazi tim dijelom Podravske magistrale, pitanje je vremena kad će se dogoditi tragedija.

– Dodatni problem predstavlja i činjenica da se većina biciklista do Kalinovca ne voli koristiti županijskom cestom uz Ulicu Stiska. Na toj nas dionici, kad se prolazi uz Stisku, obavezno napadaju psi koje vlasnici ne drže na odgovarajući način. Zato većina biciklista koristi Podravsku magistralu i vrijeme je da se konačno izgradi staza, a to potvrđuje i činjenica da sve više građana biciklira prvenstveno rekreativno, ali bicikle koristi i za odlazak na posao – zaključio je Karlo.

Poslali smo upit Hrvatskim cestama u čijoj je nadležnosti Podravska magistrala, kao i gradskoj upravi, s pitanjem je li u planu gradnja pješačko-biciklističke staze na toj dionici, no odgovor nismo dobili. Međutim, neslužbeno doznajemo kako Hrvatske ceste uz Podravsku magistralu projektiraju pješačko-biciklističku stazu. Postoji i inicijativa Grada Đurđevca i Općine Kalinovac da se uz vlastito sufinanciranje i sudjelovanje u projektu Hrvatske ceste potakne na izgradnju dionice od Đurđevca do Kalinovca, koja bi stazom spojila dvije poslovne zone. Upravo zbog sve većeg broja zaposlenika u zonama, izgradnja pješačko-biciklističke staze značajno bi podigla razinu sigurnosti svih sudionika prometu te bi mnogima omogućila dolazak na posao biciklom pa je to razlog zbog kojeg bi se uskoro mogla očekivati i realizacija ovog projekta.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati