Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Svi ga čupaju i bacaju jer misle da je običan korov, a može izliječiti mnoge bolesti

Trputac, još poznat pod nazivima bokva, tegavac ili žilavac, trajna je ili dvogodišnja biljka koja se sastoji od jedne ili više uspravnih ili pridignutih cvjetnih stabljika koje su bez listova. Ovaj korov cvjeta od lipnja pa sve do listopada i širokolisni trputac je najrasprostranjeniji. List se ubire u vrijeme cvatnje od svibnja do kraja kolovoza dok je u cvatu i dok sjeme nije zrelo.

Ljekovit je list, korijen i čitava zelen. Prirodni je lijek kod kašlja hripavca, plućne astme, upale plućnih vrhova i kod tuberkuloze. Za opekline trputac je najbolje zgnječiti, premazati bjelanjkom i staviti na opekline. Ako želite ukloniti zanoktice zgnječite nekoliko listova i stavite ih na zagnojeni nokat i nastavite s ovom terapijom sve do izlječenja.

Ovaj vam ljekoviti korov može poslužiti i za rane i čireve. Poparite svježe listove trpuca i sitno ih narežite te ih tako pripremljene stavite na rane ili čireve. Brzo će zacijeliti a čirevi sazrijeti i očistiti se. Ubode li vas pčela ili osa pa čak i komarac, namažite mjesto uboda trpucem pa prekrijte vatom ili krpicom namočenom u svježi sok od trpuca. Što se tiče jestivosti, mladi se listovi prije pojave stabljike koriste kao povrće, dodaju se u juhe ili kuhaju 15 minuta kao špinat no prije konzumacije treba ukloniti žilava vlakna s naličja lista.

Budite na oprezu jer uzimanje preparata od širokolistog trpuca kao i ostalih vrsta, ne preporuča se trudnicama i djeci mlađoj od tri godine.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Mnogima omiljena namirnica ustvari je vrlo zdrava: Prirodni je antidepresiv, snižava krvni tlak i nivo šećera u krvi

svjetski dan darivatelja krvi

FOTO/VIDEO Šibenčanin Tomislav stotu dozu krvi darovao u koprivničkoj bolnici nazvanoj po njegovom pradjedu

neće ga biti od srpnja do listopada

Hrvatska farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu jednog poznatog anbitiotika

MOGUĆI DULJI PUT KOČENJA

Državni inspektorat ima važnu obavijest za vlasnike više od 10 modela BMW-a

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi pored nje samo prolaze misleći da je običan korov: Ova je biljka lijek protiv glavobolje i grčeva, čisti krv, smiruje živce…

PONOVNO STAVLJANJE U PROMET

HALMED ima obavijest za građane vezano uz jedan poznati lijek


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati