Špinata je jednogodišnja povrtna biljka koja se uzgaja zbog svojih jestivih listova, otporna je na hladnoću, ali i na visoke temperature. Može se brati pet tjedana od sadnje i prvo se beru vanjski listovi koji se u hladnjaku mogu čuvati oko dva dana. Špinat je vrlo popularno povrće, međutim, njegova brojna ljekovita svojstva nisu svima poznata.
U sebi sadrži lutein i karotenoied, a u svibnju je najbolji izvor vitamina A, C i E, folne kiseline, kalcija i željeza. Bogat je proteinima, vlaknima, cinkom, kalcijom i željezom. Koristan je kod bubrežnih bolesti, anemije, slabosti srca i visokog krvnog tlaka. Konzumiranje može smanjiti mogućnost nastanka raka pluća, a rak prevenira i sok od špinata.
Konzumiranje orašastih plodova i špinata u kombinaciji smanjuje simptome masne jetre, no potrebno je biti umjeren i na oprezu, jer veće količine ovog povrća mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.
FOTO ilustracija