MISLI NA ZDRAVLJE

Znate li da ovo popularno povrće smanjuje mogućnost razvoja raka pluća?

Špinata je jednogodišnja povrtna biljka koja se uzgaja zbog svojih jestivih listova, otporna je na hladnoću, ali i na visoke temperature. Može se brati pet tjedana od sadnje i prvo se beru vanjski listovi koji se u hladnjaku mogu čuvati oko dva dana. Špinat je vrlo popularno povrće, međutim, njegova brojna ljekovita svojstva nisu svima poznata.

U sebi sadrži lutein i karotenoied, a u svibnju je najbolji izvor vitamina A, C i E, folne kiseline, kalcija i željeza. Bogat je proteinima, vlaknima, cinkom, kalcijom i željezom. Koristan je kod bubrežnih bolesti, anemije, slabosti srca i visokog krvnog tlaka. Konzumiranje može smanjiti mogućnost nastanka raka pluća, a rak prevenira i sok od špinata.

Konzumiranje orašastih plodova i špinata u kombinaciji smanjuje simptome masne jetre, no potrebno je biti umjeren i na oprezu, jer veće količine ovog povrća mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TVRDE STRUČNJACI

Ovo je povrće najzagađenije pesticidma

U POVODU DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Grahom i voćem razveselili potrebite

jeste li znali?

FOTO Raste svuda oko nas, a nitko ju ne primjećuje: Ova neobična gljiva ima antikancerogeno djelovanje