Sir je jedna od namirnica koju doista rijetko tko ne voli. Istraživanja su pokazala da ovaj ukusni prehrambeni proizvod ima pozitivan učinak na zdravlje srca, crijeva, mozga i može zaštititi od dijabetesa tipa 2, piše Daily Mail, a prenosi N1.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients, otkrilo je da kako redovna konzumacija sira može poboljšati kognitivno zdravlje kod starijih osoba. Znanstvenici u Japanu analizirali su prehranu više od 1.500 ljudi starijih od 65 godina. Oni koji su rekli da redovno konzumiraju sir postigli su bolji rezultat na kognitivnim testovima i imali su manji rizik od demencije.
Prema istraživanju predstavljenom na konferenciji Američkog udruženja dijetetičara, probiotik Lactobacillus rhamnosus GG, koji se nalazi u parmezanu i jogurtu, poboljšava pamćenje i funkciju mozga kod starijih ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem.
Nadalje, unatoč dugogodišnjim strahovima da masti u siru povećavaju razinu kolesterola u našoj krvi, nedavna istraživanja pokazuju upravo suprotno. Liječnica Emma Feeney vodila je ispitivanje u trajanju od šest tjedana u kojemu su 164 osobe starije od 50 godina s blago povišenom razinom kolesterola svrstane u tri grupe i dobile su 42 grama mliječne masti. Istraživanje, objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, otkrilo je da je grupa koja je konzumirala punomasni sir imala veće smanjenje ukupnog kolesterola od druge dvije grupe, prenio je N1.
FOTO ilustracija