Ljuta paprika je višegodišnja biljka koja se uzgaja u vrtu. Uspijeva u dobro dreniranoj zemlji i stakleniku, a plodovi se beru od lipnja do rujna, ovisno o sazrijevanju. Povrće je koje svi obožavaju, ali nitko ne zna da je jako ljekovito. Naime, u sebi sadrži željezo, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, selen, brojne vitamine, kolin i kapsaicin. Ima svojstvo uništavanja bakterija, čisti krvne žile, poboljšava cirkulaciju i snižava krvni tlak.
Kapsaicin potiče rad metabolizma i sagorijevanje kalorija, štiti srce, snižava razinu lošeg kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava sužavanje arterija i stvaranje krvnih ugrušaka. Postoji jaka povezanost između konzumacije čili papričica i smanjivanja raka prostate. Međutim, ne preporuča se konzumacija u veliki količinama.
Jeste li ikad čuli za ljekoviti mumio?
Pored toga, pomaže kod loše probave, nadutosti i uklanja otrove iz organizma. Smanjuje bol lumbaga, artritisa i upale zglobova te postotak moždanog udara i tromboze. Korisna je i za podizanje imuniteta, zatim kod dijabetesa tipa 2, problema prostate i čira na želucu. U pučkoj se medicini koristi kao oblog za cirkulaciju, reumu, ozbeline, svrab, herpes, itd.
FOTO arhiva