Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Maratonska sjednica križevačkog gradskog vijeća

Svi složni da je aglomeracija katastrofa, velike rasprave oko rebalansa i osnivanja poduzeća

Održana je danas 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca. I to prava maratonska sjednica koja je potrajala više od tri sata, a to i ne čudi jer je na dnevnom redu bilo tridesetak točaka. Ponovno se diskutiralo o nužnosti javnih bicikala i koliko se njima građani voze. I vladajući i oporba su se složili da su radovi na aglomeraciji prava katastrofa, a gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako je neke radove trebalo odavno završiti.

-Svima nam se čini da se gradilišta otvaraju i seli s jednog na drugo, a da se posao ne dovrši što prkosi zdravoj logici. Nadzorni inženjer je taj u kojeg se najviše ufamo, no neke situacije je trebalo odavno završiti i osim kvalitete radova, problematična je i dinamika izvođenja radova – kazao je Rajn, a oporbeni vijećnici su istaknuli da je katastrofalna situacija i po pitanju gradskih bazena koji se ove godine i neće otvarati. Ipak, škola plivanja za križevačku djecu će se i ove godine održati, ali po svemu sudeći u Koprivnici što će financijski pomoći Grad Križevci.

Jednoglasno su prihvaćena godišnja izvješća svih gradskih ustanova i poduzeća osim izvješća Križevačkog poslovnog centra. I to opet ponajviše zbog javnih bicikala koje su Rajn i njegov zamjenik Šaško iznova branili i naglašavali da njihov smisao nije zarađivanje dok su oporbenjaci isticali da ih gotovo nitko i ne vozi i da je 50 komada previše. Prava rasprava izbila je tek oko prijedloga osnivanja trgovačkog društva Križevci energija u vlasništvu Grada Križevaca.

Brojna pitanja i primjedbe o poduzeću u nastajanju imali su vijećnici Antonio Sirovec, Goran Hrg, Ivan Majdak, Siniša Španić i Denis Maksić. Direktorica poduzeća volonterski će biti direktorica Križevačkog poduzetničkog centra Jelena Velić, no vjerojatno ne zadugo jer je Rajn objasnio na koji način je zamišljeno funkcioniranje ovog poduzeća.

-Cilj je poduzeće dokapitalizirati kroz javni poziv i da se ono otvori energetskim zadrugama i građanima. Očekivani glavni resurs projekta odnosno buduće fotonaponske elektrane u Trsteniku snage 4,9 mw bit će 6000 mw/h godišnje proizvedene električne energije. Nije cilj da grad ima stopostotno vlasništvo, već dijeljenje električne energije među dionicima koji će uložiti. Po troškovničkim vrijendostima očekujemo da bi investicija trebala iznositi oko 3 milijuna eura, a toliko gledamo skupiti u dokapitalizaciji poduzeća – rekao je gradonačelnik i dodao da je tendencija da na kraju u vlasništvu grada ostane do 25 posto poduzeća, a ostatak da preuzmu energetske zadruge i sami građani te će se u javnom pozivu precizirati koji postotak u vlasništvu može imati pojedinac.

Raspravljalo se i o rebalansu proračuna. Jedini amandman predložio je vijećnik Maksić koji je tražio povećavanje stavki za osnovnu školu odnosno za osiguranje radnih bilježnica i školskog pribora za djecu te za božićnice za umirovljenike, no njegov je prijedlog odbačen sa šest glasova za i 12 protiv. Vijećnik Majdak je vladajuće optužio da je riječ o predizbornom rebalansu kojim se ništa ne rješava, no predloženi rebalans kojim se proračun za ovu godinu povećava na 31,2 milijuna eura prihvaćen je sa 12 glasova za, 2 protiv i 4 suzdržana.

FOTO: Grad Križevci

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever

mažuranićeva i trg mladosti

Dvije staze koje dvije godinu zadaju muke pješacima i biciklistima napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati