Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prije tjedan dana pisali smo da su prekršaji protiv javnog reda i mira u godinu dana skočili čak 130 posto te da ozbiljno rastu i oni koji se tiču Zakona o zaštiti nasilja u obitelji. No da nije sve baš tako crno u Koprivnici potvrđuju policijski podaci vezani uz kaznena djela, koja su tijekom 2023., a u odnosu na godinu ranije, pala za 30 posto. Pritom je dobra vijest da su u ozbiljnom padu sve vrste kriminaliteta, počevši od organiziranog (pad za 87 posto), preko maloljetničkog (54 posto) i gospodarskog (50 posto) pa sve do kibernetičkog (35 posto) i droga (31 posto). Rasla su tek nedjela za promet i ona vezana uz opći kriminalitet i to za devet posto. Preklani ih je bilo 163, a lani 177.

Dakle, na prvu stvari ne zvuče loše, no kad se malo dublje zagrebe po analizi, tada se vidi da u sklopu općeg kriminaliteta rastu gotovo sva dijela o kojima svakodnevno možete čitati. Višestruko su, primjerice, rasle brojke teških tjelesnih ozljeda, prijetnji, teških krađa provaljivanjem, razbojništva, a svjedočili smo i jednom teškom ubojstvu, koje se dogodilo u kolovozu 2023. u Zagorskoj ulici, kada je pomahnitali susjed nožem ubio susjeda. Godinu ranije teških ubojstava nije bilo.

– Ostala kaznena djela iz domene općeg kriminaliteta bilježe pad u odnosu na promatrano razdoblje. Što se tiče modusa izvršenja kaznenih djela općeg kriminaliteta, i nadalje je evidentno da se koriste klasični načini izvršenja provala kao što su lom lokota, razbijanje stakla na prozoru ili vratima, kao i uporaba fizičke snage i pogodnih predmeta. Isto tako, evidentirano je izvršenje manjeg broja kaznenih djela od strane počinitelja s drugih područja koji se profesionalno i organizirano bave imovinskim deliktima, kao što su provale u stanove – izvijestili su iz PP Koprivnica. Posebno veseli veliki pad iz domene maloljetničkog kriminaliteta, no i tamo postoji jedna anomalija, a vezana je uz spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina. Lani je takvih nedjela bilo 14, godinu ranije tek jedno. Također, dobra vijest su i djela vezana uz drogu, kojih je u Koprivnici bilo manje za 31 posto.

– Evidentirano je ukupno 46 kaznenih djela uz drogu, što predstavlja smanjenje za 21 djelo. Za napomenuti je da je došlo do značajnijeg smanjenja kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ (s 46 na 15), a povećanja kaznenih djela „Omogućavanje trošenja droga“ (s 21 na 31). U tom pogledu zadovoljava potpuni izostanak konzumacije sintetskih kanabinoida koji su bili dostupni u trgovinama kao „osvježivači prostora“ – naveli su iz policije. Gledajući postotak, najveći pad kaznenih djela odnosi se na organizirani kriminal (45-6), a svih tih 45 djela iz 2022. godine vezano je, pak, uz nedozvoljenu trgovinu duhanom, što je policija, očito, iskorijenila pa lani nije bilo zabilježeno ni jedno takvo djelo. Ovih šest odnosi se na krivotvorenje novca, iznudu i nedozvoljeno držanje oružja.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga ne konzumiraju i vrate u najbližu trgovinu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati