Tjedni recept restorana K Franzu: Pečeni svinjski but s umakom od vrganja i njokima

1 kg svinjskog buta

1 žlica senfa

sol

papar

češnjak u granulama

crvena slatka dimljena paprika

ulje


Svinjski but mariniramo sa solju, paprom, češnjakom i crvenom slatkom dimljenom paprikom, premažemo senfom i uljem te ostavimo odmarati preko noći u hladnjaku.  Marinirani but zamotamo u aluminijsku foliju i stavimo u pećnicu na sat i pol na 170 stupnjeva. Izvadimo but iz folije i stavimo ga još 10 minuta da se fino zapeče i dobije koricu.

Njoki

500 g njoka

Sol

U slanoj zavreloj vodi njoke kuhamo minutu-dvije dok ne isplivaju na površinu.

Umak od vrganja

1 kg vrganja

2 luka

1 režanj češnjaka

1 dl bijelog vina

svježi peršin

sok od pečenog buta

ulje

Vrganje očistimo i opremo pod hladnom vodom, osušimo ubrusom i narežemo ih na ploške. U zagrijanu tavu stavimo nekoliko kapi ulja i dodamo nasjeckani luk te pirjamo dok luk ne poprimi zlatnožutu boju. U tavu dodamo vrganje i sitno nasjeckani češnjak te dinstamo dok vrganji ne omekšaju. Podlijemo bijelim vinom i pirjamo dok vino ne ispari. Dodamo sok od pečenog buta i sitno kosani peršin te sve skupa reduciramo dok ne dobijemo fini gusti umak. Po  potrebi posolimo i popaprimo.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

LIKOVNA KOLONIJA U ĐURĐEVCU

Sudjelovalo čak 50 umjetnika iz osam županija

DAN VOĆA U ĐURĐEVCU

FOTO Brojni posjetitelji degusitrali voćne delicije

JESTE LI JU PRONAŠLI?

FOTO/VIDEO U hrvatskim šumama raste jedna od najukusnijih i najzdrazvijih gljiva na svijetu