Totalni debakl: Međimurci imaju dvije tisuće više tvrtki od naše županije

Na razini Hrvatske Koprivničko-križevačka županija četvrta je odozdo po broju poduzetnika, točnije registriranih pravnih osoba, poslovnih subjekata, koji djeluju na području županije. Iza nas su samo siromašna Ličko-senjska županija, koja je ujedno i malobrojnija s 42 tisuće stanovnika, dakle samo deset tisuća više od Koprivnice, Virovitičko-podravska županija, koja je također po stanovništvu manja županija od naše, te Brodsko-posavska.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kad pogledamo podatke koje je iznio Državni zavod za statistiku, onda vidimo da susjedska i po broju stanovnika gotovo identična Međimurska županija ima 200 tisuća poslovnih subjekata više, a Varaždinska čak četiri tisuće više, dok i Krapinsko-zagorska broj petstotinjak poslovnih subjekata više.

Naravno, na državnoj razini Grad Zagreb prednjači po broju poslovnih subjekata, a podaci pokazuju da je nešto manje od jedne trećine ukupno registriranih poslovnih subjekata (pravnih osoba) smješteno u Gradu Zagrebu. Udio Grada Zagreba za subjekte obrta i slobodnih zanimanja bitno je manji i iznosi 20,2 posto. Splitsko-dalmatinska županija na drugom je mjestu po brojnosti registriranih pravnih i fizičkih osoba, s udjelom od 10,5 posto odnosno 13,4 posto. Tri županije imaju više od 5,0 posto udjela registriranih pravnih osoba: Primorsko-goranska (8,4 posto), Istarska (7,5 posto) i Zagrebačka (6,4 posto). Isti je redoslijed tih županija i u broju fizičkih osoba.

No, dublji podaci govore da je i ta krhka poduzetnička struktura u našoj županiji ovisno o Koprivnici, a potom i o Podravci, Belupu i ostalih nekoliko većih poduzetnika. Prema podacima Fine (za 2020. godinu), koprivničko poduzetništvo jedno je od najpotentnijih u zemlji, što potvrđuju i posljednji podaci Fine o usporedbi poduzetnika koji posluju u županijskim središtima. U Koprivnici je aktivno 784 poduzetnika, što nas svrstava na 15. mjesto po sjedištima županija, a po ukupnim prihodima za 2020. godinu koji su bili 6,1 milijardu kuna smo 13. Što se tiče broja zaposlenih, njih je u Koprivnici u poduzećima 8865 i tu smo 14. u državi. Međutim, kad se gledaju prihodi po poduzetniku, oni su bili 7,75 milijuna kuna, što nas diže na treće mjesto u državi. Od nas su bolji samo Vukovar s 21,1 milijun (sjedište Prvog plinarskog društva op.a.), a drugi je Zagreb s 7,9 milijuna kuna po poduzetniku.

Izvor: Jutarnji.hr

Ako se gledaju prihodi po zaposlenom, oni su navedene godine bili 685.000 kuna, što je sedmi rezultat u državi, a ispred su Zagreb, Varaždin, Velika Gorica, Vukovar, Karlovac i Gospić. Koprivnica dobro stoji i kad se gleda neto dobit poduzetnika, tu smo na osmom mjestu od svih gradova, a naši su poduzetnici poslovali u plusu 268 milijuna kuna. Međutim, realnost je ipak nešto drukčija jer je 2020. samo Grupa Podravka imala neto dobit 248 milijuna kuna, što je u većoj mjeri utjecalo na pozitivnu bilancu. Ukupna dobit koprivničkih poduzetnika bila je 400 milijuna, oni koji su pisali gubitak zajedno su izgubili 131 milijun kuna. (md, ib)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI