Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRAVOMOĆNO POTVRĐENA PRESUDA ZA TEŠKU PROMETNU NESREĆU U KRIŽEVCIMA

Totalno pijani Dražen odvezao prijatelja u smrt. Osuđen je na četiri i pol godine zatvora

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru kojom je Dražen Paček (39) osuđen na četiri i pol godine zatvora. Paček je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao mladi Križevčanin Karlo Ivan Kiš (23), a ova se nesreća dogodila još 22. lipnja 2018. godine u Križevcima. Kako stoji u presudi, Paček je u 20:35 sati upravljao osobnim VW Polom kroz Zagorsku ulicu, a na suvozačkom je mjestu bio Kiš. Paček je vozio iako je bio pijan, a kasnije se pokazalo da je bio pod utjecajem alkohola od 1,96 promila, zbog čega su mu vozačke sposobnosti bile bitno smanjene.

On je brzinom od 83 km/h vozio dijelom ceste gdje je ograničenje bilo 40 km/h zbog lokve vode na desnoj strani kolnika. No, uslijed alkoholiziranosti Paček nije smanjio brzinu kretanja tako da je prelaskom preko lokve vode došlo do destabilizacije vozila. Polo se zanio i prešao na lijevu stranu ceste, potom i preko ruba kolnika te se na kraju zabio u ugao kuće. Vozilo se potom prevrnulo na krov, a nesretni 23-godišnjak je uslijed siline udara zadobio osobito teške ozljede te je preminuo na mjestu nesreće. Osim što je osuđen na četiri i pol godine zatvora, Pačeku je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve kategorije koja je tri godine dulja od izrečene kazne zatvora.

Na prvostupanjsku presudu Paček je uložio žalbu i to zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri. Paček je tražio da se presuda ukine, potom i da ga se oslobodi optužbe, no Visoki kazneni sud njegovu je presudu odbacio kao neosnovanu i potvrdio presudu. Paček se i tijekom prvostupanjskog postupka branio tako što je tvrdio da on uopće nije bio vozač u trenutku nesreće, nego je za upravljačem bio poginuli Kiš. Pokušao je osporiti iskaze svjedoka saslušanih na suđenju te tvrdio kako je prvostupanjski sud prevelik značaj dao njihovim iskazima, posebno kada se dovedu u vezu sa zaključkom sudsko–medicinskog i prometno – tehničkog vještačenja na temelju kojih nije bilo moguće zaključiti koja je osoba u vrijeme nesreće upravljala vozilom.

Pa iako se sa stopostotnom sigurnošću nije moglo tvrditi da je baš Paček vozio, sudsko–medicinsko vještačenje došlo je do zaključka da se određenom dozom vjerojatnosti može tvrditi da je Kiš bio desno od Pačeka, odnosno na suvozačkom mjestu. Istaknuto je i da je manje vjerojatno da bi Paček ozlijedio desnu ruku da je bio suvozač, nego vozač, a i biološki vještak donio je zaključak da je upravo Paček vozio Polom u vrijeme nesreće. Nesretni Karlo Ivan Kiš, koji je u trenutku pogibije imao samo 23 godine, ostavio je dijete koje je u trenutke nesreće imalo samo 19 mjeseci, majku, oca, brata i još tri sestre. Kao otegotne okolnosti pri donošenju nesreće Pačeku je uzeto ponašanje prije prometne nesreće što je konačno rezultiralo visokom koncentracijom alkohola u krvi, kao i činjenicu da je u takvom stanju odlučio voziti mladog čovjeka koji je izgubio život.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

DIREKTORICA SANJA GARAJ MILOŠ I DIZAJNER MARKO HRASTOVEC O NOVOM VIZUALNOM IDENTITETU PODRAVKE

VIDEO “Na logotipu smo u tajnosti radili više od godinu dana i veseli nas pozitivan odjek javnosti”

Obavijest za potrošače

U prehrambenom proizvodu pronašli biljku koja može biti štetna za zdravlje

konkretni planovi za unaprjeđenje visokog školstva u koprivnici

Šest milijuna eura za povezivanje inovacija, znanosti i gospodarstva

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Zapalio se Renault u centru Koprivnice

PROBLEM S KOJIM SE BORI GODINAMA

FOTO Davorka: “Bez maramice ne mogu ni do trgovine, a živim samo 10 minuta od centra”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati