Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Niču nove biciklističke staze, a posadit će se stotinjak i stabala

“Trenutne staze su neadekvatne, proširit ćemo postojeću mrežu”

Križevci će uskoro biti bogatiji za 3,65 kilometara biciklističke staze te stotinjak stabala i različitog grmlja. Radi se o projektu koji je odobren kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Njegova ukupna vrijednost iznosi oko 400 tisuća eura, od čega je sufinanciran iznosom od oko 318 tisuća eura sredstava Fonda, a njime će se izgraditi nekoliko biciklističkih staza, ali i posaditi stabla. Tako će „niknuti“ dvosmjerna biciklistička staza od željezničkog kolodvora do novog rotora na križanju Kiepachove, Gundulićeve i Tomislavove.

Tamo već, doduše, postoji pješačka staza koja je izgrađena nedavno, a nova će biciklistička staza ići paralelno s njom. Za postojeću stazu su nam se, podsjetimo, neki mještani javljali prije, uz navode kako ona nije dostatna sadašnjim prometom navedenom ulicom, uz napomenu kako je posebno problematična za bicikliste, tim više što na njoj nema prostora za prometovanje objema stranama. Iako su nam iz Grada tada odgovorili kako je staza izgrađena po svim propisima, ovim će se projektom napokon riješiti navedeni problem.

Nastavno na buduću biciklističku stazu prema kolodvoru, još jednu će izgraditi u samom centru grada. Ona će biti izgrađena na kolniku od Trga J. J. Strossmayera, Trgu A. Nemčića pa kroz Ulicu Ivana Zakmardija Dijankovečkog, što uključuje i proširenje same ceste. Još jedna biciklistička staza naći će se između prometnice i parka duž cijele istočne strane Ulice Franje Markovića, čime će, kako su nam rekli iz gradske uprave, rasteretiti postojeću pješačku stazu koja se nalazi uz kuće.

Kako smo naveli ranije u članku, duž cijele dionice niknut će cijeli niz stabala i drugog grmlja, a naći će i mjesta za odmorišta. Bitno je naglasiti i da će se na Strossmayerovu trgu posaditi stabla, koja će poslužiti i kao zaštita za građane od sunca za vrijeme toplinskih valova. Time iz Grada nastavljaju ulaganja u prometnu infrastrukturu u skladu s Planom razvoja Grada Križevaca do 2030. godine kao i Akcijskim planom energetski i klimatski održivog razvitka.

– Bitno je naglasiti i da ćemo ovim projektom proširiti mrežu za bicikliranje koja je trenutno neadekvatna jer ne pruža mogućnost nesmetanog mimoilaženja biciklista i pješaka zbog čega su građani do sada bili nezadovoljni – istaknuo je prvi čovjek Križevaca Mario Rajn. Grad Križevci navedeni su projekt prijavili u rujnu prošle godine putem Javnog poziva, a odluku s pozitivnom ocjenom iz Fonda donijeli su prošloga tjedna. Spomenimo kako se navedeni projekt iz Fonda sufinancira u iznosu od čak 80 posto.

FOTO: Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati