Triput je veća šansa za preuranjenu smrt

Da sjediti puno sati na dan nije zdravo znaju već i vrapci na grani, no stručnjaci sa Sveučilišta Leicester proučili su 10 međunarodnih istraživanja i otkrili kako sjedimo još i više otkad su se pojavile razne zabrane zbog koronavirusa. Rizik od preuranjene smrti povećava se proporcionalno količini dnevnog sjedenja počevši od sedam i pol sati dnevno pa sve do devet sati na dan. Oni koji sjede po 12 sati u danu imaju triput veću šansu od preuranjene smrti u usporedbi s onima koji sjede sedam i pol sati.

-Znamo da je većini priroda posla takva da moraju sjediti u uredu, ali pokušajte barem prošetati po vodu, na toalet ili dio dana radite stojeći. Možete raditi i male vježbe rukama ili listovima, ali imajte na umu da biste poništili negativan utjecaj sjedenja na tijelo trebali biste umjereno do intenzivno vježbati od pola sata do 75 minuta na dan – savjetuje autorica studije liječnica Charlotte Edwardson.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI